asseco Aimtec murr

ESA se připravuje dobýt Mars

Evropská kosmická agentura ESA po vozítku Rosalind Franklin vyvíjí další rover, který má vyrazit k Marsu v roce 2026.

 

Nový 230kg rover s názvem Fetch je součástí americko-evropského projektu. Jeho posláním bude najít a převzít vzorky hornin, které budou shromážděny pomocí amerického roveru Perseverance. Ten zamíří k Marsu už příští měsíc, vyvrtá zajímavé horniny a uloží vzorky do malých zkumavek, které Fetch vyzvedne a přeloží do raketového systému, jenž je vystřelí do vesmíru, kde na ně čeká satelit, aby je zachytil a dopravil na Zemi.
Fetch má na rozdíl od 6kolových roverů pouze čtyři velká kola, což mu dodává vzhled „dunové buggy“. Inženýři předpokládají, že robot pocestuje stovky metrů denně přes obtížný terén. „Kola Rosalind Franklin mají průměr 25 cm, Fetch 70 cm. Zatímco Rosalind Franklin je průzkumná mise, kde je možné se překážkám vyhnout, Fetch má velmi specifickou práci a bude je muset překonat,“ řekl Ben Boyes, projektový manažer Airbusu.
Očekává se, že Fetch bude připraven k odeslání do USA v roce 2025 a tam integrován do přistávací platformy, kde je umístěn i raketový systém, který odebrané vzorky vyšle na oběžnou dráhu. Návrat vzorků z Marsu je velice složitý projekt, ale pokud vše vyjde, mohly by pozemské laboratoře v roce 2031 zkoumat malé kousky Rudé planety.

 
Publikováno: 19. 8. 2020 | Počet zobrazení: 1107 článek mě zaujal 225
Zaujal Vás tento článek?
Ano