asseco Aimtec murr

Vysokonapěťoví rekordmani

V Evropě probíhá výstavba několika VN vedení k propojování trhů a výměně elektrické energie mezi zeměmi. K nejambicióznějším patří ty, které budou zásobovat Velkou Británii čistou energií ze skandinávských zemí.

 

Nyní probíhá konstrukce nejdelšího podmořského napájecího kabelu na světě, který umožní sdílení norské čisté vodní energie se Spojeným královstvím. North Sea Link, společný podnik britské National Grid a norského provozovatele Statnett, propojí do roku 2021 dvěma paralelními 720km podmořskými a 10km pobřežními kabely elektrické sítě obou zemí. Vedení 1,4 GW umožní Spojenému království importovat čistou energii k napájení až 1,4 mil. domácností.
Zanedlouho však rekord nejdelšího propojovacího vedení převezme 756km kabel vysokonapěťového stejnosměrného proudu (HVDC) projektu Viking Link mezi Velkou Británií a Dánskem, jehož výstavba byla zahájena v červenci. Společnost Siemens Energy, pověřená výstavbou konvertorových stanic na koncích propojovacího vedení, již zahájila stavební práce, zprovoznění je plánováno na rok 2023, kdy má 90 % dodávané elektřiny pocházet ze zdrojů s nulovými emisemi uhlíku. Viking Link je společný podnik National Grid Ventures a dánského provozovatele elektrické soustavy Energinet. Vysokonapěťové 1,4GW vedení za 2 mld. Eur, propojující podmořské a pobřežní spoje ve Velké Británii a v jižním Jutsku v Dánsku, bude po dokončení přivádět energii z OZE pro 1,5 mil. britských domácností.

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 743 článek mě zaujal 191
Zaujal Vás tento článek?
Ano