asseco Aimtec murr

Murrelektronik: Extrémně jednoduché napájení instalací

Automatizované systémy a zařízení vyžadují spoustu energie a s rostoucí složitostí koncepcí instalací stále roste počet v nich obsažených zařízení.

 

Všechna tato zařízení využívají komponenty jako IO moduly, senzory, pohony, kamery či světelné zdroje. Nástup Průmyslu 4.0 a IIoT vedou k rostoucím požadavkům na řízení procesů a na získávání zpětných vazeb. Také mechanické pohony přecházejí od pneumatických k elektrickým, které ale zvyšují nároky na spotřebu energie v místě instalace. Pro napájení energeticky náročných aplikací jsou tak ideální především jednoduchá řešení, jako jsou např. standardizované napájecí konektory firmy Murrelektronik.

Přejděte na zelenou!
Argumentů, resp. důvodů, proč právě komponenty této značky mohou představovat optimální řešení, je dost. V první řadě jde o kompaktní sestavy (vhodné i pro montáž v omezených prostorech) nicméně s vysokou energetickou kapacitou a ověřenou spolehlivostí (předmontované konektory, 100% vyzkoušené pro odstranění možných chyb v zapojení).
Standardní průmyslové konektory celosvětově schválené pro globální využití s kódováním podle napětí v aplikaci zajišťují bezpečnou a bezchybnou instalaci, a to i v náročném průmyslovém prostředí – při správném dotažení nabízí odolné spoje s krytím IP67, utěsněné proti vlhkosti, nečistotám a prachu. Nejde jen o široký sortiment výrobků, ale i to, že četné varianty konektorů, délek kabelů a průřezů vodičů v různých barevných variantách opláštění a materiálů umožňují vytvářet vysoce konfigurovatelné systémy.
Jak zdůrazňuje Sebastian Richter, vedoucí výroby z obchodní jednotky Konektory společnosti Murrelektronik, jsou napájecí konektory součástí kompletního systému, v jehož rámci fungují ruku v ruce se sběrnicovými moduly, zdroji napájení a automatizačními komponentami tohoto výrobce. Zahrnují ucelenou řadu obsahující komplexně pojaté portfolio prvků, které pokrývá požadavky rozsáhlého spektra nejrůznějších aplikací. Mezi stěžejní patří např. následující řešení:

Napájecí konektory M12
PI (PROFIBUS & PROFINET International) označila napájecí konektory M12 s kódováním L technologií budoucnosti. Zástupce této řady charakterizují malé rozměry a vysoký výkon. Napájecí konektory M12 firmy Murrelektronik jsou kompaktní, a přesto mají dostatečnou kapacitu pro přenos energie. Představují proto bezpečné a snadno zapojitelné spoje pro lineární pohony, krokové motory a pro napájení sběrnicových modulů. Jsou řešením i v případech, kdy je potřeba zajistit vysokou energetickou hustotu v kompaktním prostoru. K jejich klíčovým charakteristikám patří:

-    Standardní průmyslové spoje kódované podle IEC 61076-2-111.
-    Kódování L pro DC napájecí aplikace až 63 V/16 A na pin, kódování T pro DC napájecí aplikace až 63 V/12 A na pin, a kódování S a K pro AC napájecí aplikace až 630 V/12 A na pin.
-    Sestavy napájecích kabelů zařazené v seznamech UL pro průmyslové stroje (PVVA – UL 2237).
-    Integrovaná ochrana proti vibracím a stupeň krytí IP67 díky kompletnímu zalití v PUR bez obsahu halogenů umožňující nasazení i v nejdrsnějších průmyslových aplikacích.

Konektor MQ15
Typ MQ15 s praktickým systémem rychlospojky představuje montáž s technologií rychlého připojení. Pro dosažení spoje se stupněm krytí IP67 stačí pouhé otočení o čtvrt otáčky. Šetří se tím čas (až 80 %) během instalace. MQ15 je vhodný pro asynchronní a třífázové motory do 7,5 kW a pro rozvody napájení. K dispozici jsou také zásuvky, takže je možno instalovat spoje pomocí konektorů MQ15 na již používané asynchronní a třífázové motory.
Tyto 600 V AC/DC 6pólové (3 napájecí kontakty až 16 A, 2 pomocné kontakty až 10 A, PE) konektory jsou k dispozici jak ve stíněných, tak nestíněných verzích. Sestavy napájecích kabelů této řady jsou zařazené v seznamech UL pro průmyslové stroje (PVVA – UL 2237), což podporuje i jejich kompletní zalití v bezhalogenovém PUR, zajišťující stupeň krytí IP67 a schopnost fungovat i v nejnáročnějším prostředí.

Konektor M23
Konektory této řady jsou dostupné s širokým rozsahem specifikací kontaktů. Určeny jsou ke spolehlivému propojení servoregulátorů s pohony, a to zejména s produkty značky Siemens – tato skupina představuje kompletní program dodávek pro Siemens Sinamics z jednoho zdroje. Pro připojení servoregulátoru je možné volit mezi kabely s dvojitým nebo jednoduchým zakončením, které jsou navrženy tak, aby splňovaly požadavky specifikací Siemens Sinamics a jsou plně kompatibilní se systémy Sinamics S120 a Speedtec. Tyto 6, 8, 12, 17 a 19pólové komponenty plně zalité v PUR nabízejí stupeň krytí IP67, což je činí vhodné pro použití i v těch nejtvrdších průmyslových aplikacích.

Napájecí kabely Mini 7/8'
Již celá desetiletí se těší napájecí kabely Mini (7/8”) velké důvěře uživatelů, jsou osvědčenou volbou pro řízení napájení a signálů. Pod označením c(UL)us jsou průmyslovým standardem v Severní Americe a po desetiletí byly celosvětově používány pro napájení komponent a zařízení. Tyto odolné kabely jsou vhodné pro připojení senzorů, akčních členů a mnoha dalších komponent.
Kompletní sortiment stylů a konfigurací hlavic konektorů obsahuje škálu konektorů v rozsahu 3, 4 nebo 5 pólů v různých barevných variantách opláštění a materiálů včetně opláštění kabelu z TPE pro kabelové lávky nebo s PUR opláštěním bez obsahu halogenů.

Závazek kvality
Předmontované konektory jsou před odesláním zákazníkům podrobovány důkladnému vyzkoušení a podstupují celou řadu přísných elektrických testů včetně vysokonapěťové zkoušky, zkoušky na záměnu vodičů a zkratové zkoušky. Zkoušení probíhá od jejich správné funkčnosti až po závěrečnou vizuální kontrolu. Před- a povýrobní procesy jsou zaměřeny na 100% kvalitu počínaje vstupní i výstupní kontrolou, že konektory budou vždy fungovat s absolutní spolehlivostí.

www.murrelektronik.cz

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 696 článek mě zaujal 167
Zaujal Vás tento článek?
Ano