asseco Aimtec murr

Zdvojení násobí produktivitu

Na letošní prezentaci Index Open House v Reichenbachu představila německá firma Index své nejnovější strojní technologie zaměřené na efektivní automatizační řešení a tandemovou novinku C200.

 

Výrobce obráběcích strojů Index se v poslední době výrazně zaměřuje na automatizovaná řešení a systémy – třetina všech prezentovaných strojů byla vybavena robotickou buňkou iXcenter. Kromě malých a středních automatizačních řešení přitahoval pozornost modulární systém určený pro velká soustružnická centra řady G, představený v konfiguraci s novým strojem G400. Systém se skládá z robotické kabiny umístěné před strojem, kterou lze doplnit o různé moduly, včetně paletových/regálových modulů nebo měřicích/testovacích stanic apod.
Hlavním hrdinou Open House však byl horizontální soustruh Tandem Index C200, vybavený 52mm dvojitým hlavním a protilehlým vřetenem. I ve standardní verzi je soustruh Index C200 vysoce produktivním zařízením při soustružení tyčí, ale nově vyvinutý Tandem Index C200 díky svému unikátnímu konceptu zdvojnásobuje výrobní kapacitu, aniž by výrazně zvyšoval nároky na prostor, energii nebo obsluhu. Ve stejném krytu stroje, jakým je vybaven klasický Index C200, nahradila hlavní vřeteno a protivřeteno výkonná motorizovaná vřetena stejné konstrukce. S výkonem 20/25 kW, maximálním točivým momentem 115 Nm a maximální rychlosti 4500 ot./min zajišťují vysoce výkonné obrábění. Posuvný čep vřetena podporuje vysokou dynamickou odezvu s rychlým posuvem až 50 m/min.
Tři nástrojové věže VDI-30, které lze použít současně, zůstaly stejné, pokud jde o uspořádání, výkon, rychlost a posuv. Novinkou je však revolverová hlava, která umožňuje montáž pěti dvojitých držáků nástrojů, vybavených stejnými nástroji v párech, které se paralelně používají na hlavním i protilehlém vřetenu pro přední i zadní obrábění. Výsledkem je, že na soustruhu Tandem Index C200 lze provádět mnoho bývalých „jednovřetenových“ obráběcích procesů výrazně produktivněji.
Tyčový materiál je dodáván speciálně vyvinutým nakladačem MBL52, který umožňuje podávání dvou tyčí současně. Nově bylo vyvinuto i integrované manipulační zařízení v podobě dvou uchopovačů, které zajišťují, že oba dokončené díly budou ve stejnou dobu přemístěny na dopravní pás a odejmuty ze stroje.
Tandemový stroj C200 je řízen systémem Siemens S840D sl, který v kombinaci s 18,5" dotykovou obrazovkou tvoří základ řešení iXpanel, což je operační systém připravený pro Průmysl 4.0 – používá se mj. pro úplnou integraci stroje do struktury sítě zákazníka.

Petr Přibyl

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 811 článek mě zaujal 202
Zaujal Vás tento článek?
Ano