asseco Aimtec murr

Začala montáž fúzního reaktoru ITER

Ve vzdáleném režimu proběhlo 28. července zahájení montáže experimentálního fúzního termojaderného reaktoru ITER a jeho výstavba tak po letech postoupila do finalizační fáze.

 

Většina objektů v areálu ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) v jihofrancouzském Cadarache je už hotova a na místo dorazily i první komponenty samotného reaktoru. Start montážní fáze představuje jednu z nejvýznamnějších a nejočekávanějších událostí pro celosvětovou vědu. Jde o zásadní mezník ve společném projektu EU, USA, Ruska, Indie, Číny, Jižní Koreje a Japonska, na němž však celkově spolupracuje 35 zemí (včetně ČR). ITER má umožnit napodobit v laboratorních podmínkách uvolňování energie ve Slunci. Využívá koncepci tokamaku, vyvinutou ještě sovětskými vědci, a cílem je demonstrovat schopnost řízení termojaderné fúze v průmyslovém měřítku.
Jde o testovací projekt, nicméně jeho primárním cílem je možnost použití fúzní technologie ke komerčním účelům – i když to bude posláním až dalšího projektu s názvem DEMO – prvního potenciálního komerčního tokamaku, jehož výstavba by měla začít za čtyři roky.

Energie na miliony let?
Tokamak má při teplotě až 150 mil. °C umožnit tzv. jadernou fúzi, kdy při vzniku plazmy dojde ke slučování atomových jader namísto štěpení (tzn. opačné reakci než v jaderných elektrárnách) a napodobit proces, k němuž dochází ve většině hvězd včetně Slunce (fúzní reaktory jsou proto někdy označované jako malá či umělá Slunce).
Palivo pro reaktor, který bude využívat termojadernou fúzi, je směs deuteria a tritia, což jsou izotopy vodíku, které lze snadno získat z mořské vody a lithia. Výstavbou projektu ITER by tak lidstvo získalo spolehlivý zdroj energie, který mu vystačí na miliony let. Podle někdejšího prohlášení vědeckého týmu projektu může být množství takového paliva o velikosti ananasu ekvivalentem asi 10 tis. tun uhlí.
„Když Spojené státy, Rusko, Čína, Japonsko, Evropa, Indie a Korea spojí své nejlepší vědce a zkušenosti ve prospěch společného díla, ukazuje to, že co sbližuje lidi a národy, je mnohem silnější než to, co je rozděluje,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron během slavnostního zahájení montáže.
Projekt ITER je příkladem otevřené vědecké spolupráce. Nápad na stavbu mezinárodního termojaderného reaktoru byl navržen v roce 1985 sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem, podpořen americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a francouzským prezidentem Francoisem Mitterandem. Realizace však začala až v roce 2007.

Výjimečný v mnoha ohledech
Ačkoli fúzních zařízení už existuje několik, ITER je v řadě věcí unikátní. Jak uvedl ředitel vědecko-technického výzkumu v Rosatomu a člen Mezinárodní rady ITER Viktor Ilgisonis, jde dosud o největší vědecký projekt v historii lidstva, jak z pohledu potenciálního významu pro lidstvo coby nevyčerpatelný a bezpečný zdroj energie, tak i ohledně složitosti a nákladů.
Po svém dokončení, k němuž by mělo dojít v roce 2025, bude největším zařízením svého druhu na světě, a s celkovým rozpočtem 18 mld. eur (z původních ca 6 mld. eur) také jedním z nejdražších (přesně řečeno, druhý nejdražší vědecký projekt světa, po Mezinárodní vesmírné stanici ISS). Zhruba polovinu uhradí EU, pětinu Francie a zbytek ostatní účastnické státy. Skutečné náklady je těžké vyčíslit, protože značná část příspěvků jednotlivých členů je v naturální formě.
ITER by měl být také prvním tokamakem, který získá z paliva více energie, než sám spotřebuje na ohřev plazmatu. Ovšem vzhledem k potřebě poměrně nemalého množství energie pro další procesy, např. na chlazení, určitě nepůjde o nějaké hi-tech perpetuum mobile.


 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 1119 článek mě zaujal 243
Zaujal Vás tento článek?
Ano