asseco Aimtec murr

Superpočítač pěkně zblízka

Výrobce procesorů AMD připravil nejen nové čipy, ale i unikátní virtuální prohlídku ukazující do detailu, jak vypadá a funguje moderní superpočítač.

 

Na https://my.matterport.com/show/?m=r51nuVms6ch spustila společnost AMD pozoruhodnou možnost virtuální prohlídky superpočítače Hawk, který je instalován v Centru vysoce výkonné výpočetní techniky na univerzitě v německém Stuttgartu. Hawk se svým špičkovým výkonem 26 PetaFLOPS je uváděn jako vůbec nejrychlejší evropský superpočítač sloužící pro vědecké a průmyslové účely, a patří i mezi nejrychlejší superpočítače na světě. Je využíván v oblasti energetiky, meteorologie a zdravotnictví, a 10 % je určeno pro privátní průmyslové subjekty – od optimalizace větrných turbín a elektráren, a pro zlepšení aerodynamiky letadel a automobilů.
Do zkušebního provozu byl uveden v únoru letošního roku a virtuální prohlídka tak nabízí unikátní příležitost nahlédnout do zázemí jednoho z nejmodernějších zařízení svého druhu. Umožňuje obejít superpočítač ze všech stran, zobrazit detaily jednotlivých skříní (racků) a komponent. Součástí prohlídky je také rozhovor s Dr. Bastianem Kollerem, vedoucím centra, který vysvětluje, jak masivní systém funguje.
Z technického hlediska je Hawk systém HPE Apollo 9000, vybavený 5632 výpočetními uzly – každý se dvěma procesory AMD EPYC Rome druhé generace (což dává souhrnně více než 720 tisíc procesorových jader) umístěnými uvnitř 44 skříní. Systém má celkovou paměť 1,44 petabajtů, propojení Mellanox InfiniBand HDR200 a 25 petabajtů diskové paměti. Při běžném provozu vykazuje energetickou spotřebu 3,5 MW, která u náročnějších aplikací (například při zátěžovém testování) stoupá na ca 4,1 MW.
Nový superpočítač bude 3,5krát výkonnější než systém Hazel Hen z roku 2014, který nahrazuje, a jenž je dodnes se špičkovým výkonem 5,6 PetaFLOPS na 43. místě v aktuálním seznamu Top500 (Hawk by se výkonově řadil do první dvacítky, ale musí počkat na příští aktualizaci žebříčku).

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 687 článek mě zaujal 193
Zaujal Vás tento článek?
Ano