asseco Aimtec murr

V čem budou bydlet astronauti?

Pro budoucí kosmické mise bude nezbytná orbitální základna, fungující jako předstupeň pro další projekty průzkumu vesmíru – ať už jde o vytvoření stálé lunární stanice nebo výpravy ke vzdálenějším cílům.

 

Jeden z důležitých dílků této kosmické skládačky se začal právě připravovat. Americká firma Northrop Grumman získala zakázku na návrh modulu HALO (Habitation And Logistics Outpost neboli Ubytovací a logistická předsunutá základna) pro vesmírnou stanici Gateway, která je klíčovou součástí programu NASA Artemis pro vytvoření americké základny se stálou osádkou na Měsíci. Gateway je charakterizována jako modulární kosmická loď, která bude zaparkována na cislunární oběžné dráze na podporu misí s posádkou i bez ní na Měsíc a jednoho dne možná i na Mars.
Podrobnosti o plánované lunární základně zveřejnila NASA v dubnu letošního roku. Měla by zahrnovat např. vozidlo pro přepravu astronautů po povrchu Měsíce, mobilní obydlí, které by jim umožnilo cestovat po Měsíci až 45 dní najednou, a trvalejší strukturu lunárních obydlí, kde by mohli krátkou dobu žít až čtyři astronauti. Dlouhodobá přítomnost lidí na Měsíci by umožnila efektivnější cestování do vzdálených částí sluneční soustavy a také potenciál pro další průzkum Měsíce. Odtud chce NASA také vyslat astronauty k průzkumu Rudé planety.
Jedním z nejdůležitějších modulů předsunuté základny Gateway, která to má umožnit, je právě HALO. Je charakterizovaný jako objekt o objemu malého studiového bytu, zahrnujícího systém podpory života, který pracuje v tandemu se zadokovanou kosmickou lodí Orion. Poskytovat bude přetlakované obytné prostory pro návštěvu astronautů. Jako model posloužila již dříve použitá bezpilotní kosmická loď Cygnus, která sloužila k dopravě nákladu na ISS.
V současné době je HALO stále ve fázi předběžného návrhu, jenž má být přezkoumán koncem letošního roku. Pokud bude tato fáze úspěšná, bude následovat druhá zakázka na pokrytí nákladů na výrobu a montáž.
Dalším stěžejním prvkem je modul pohonných prvků PPE (Power and Propulsion Element) – vysoce výkonná, 60kW solární elektrická pohonná kosmická loď, která poskytne základně Gateway pohon, vysokorychlostní komunikaci, kontrolu polohy a schopnost orbitálního přenosu, aby stanice mohla změnit svou dráhu. NASA uvádí, že PPE pro Gateway bude integrován společně s HALO v roce 2023. Důvodem tohoto řešení (tzn. obytného modulu s pohonnou jednotkou), spíše než párování modulů na oběžné dráze, je možnost snížit náklady a rizika vyloučením dokovací operace.
„U těchto prvních dvou prvků dosahujeme významného pokroku, včetně začlenění komponent z ESA, Kanadské kosmické agentury (CSA), Japonské agentury pro průzkum vesmíru (JAXA) a užitečného zapojení našich výzkumných komunit. Společným spuštěním prvků dokážeme výrazně snížit rizika a zvýšit nákladovou efektivitu,“ říká Dan Hartman, programový manažer Gateway v houstonském Johnsonově kosmickém středisku NASA.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 887 článek mě zaujal 211
Zaujal Vás tento článek?
Ano