asseco Aimtec murr

Stvořeno pro efektivní elektromobilitu

Izraelská společnost REE Automotive získala cenu Pioneer 2020 BloombergNEF (BNEF) za inovativní EV platformu pro elektrická vozidla.

 

Globální trh elektrovozidel (EV) by měl podle dubnové studie společnosti Allied Market Research dosáhnout z loňských 162 mld. USD na 203 mld. USD v roce 2027, přičemž hlavními hráči s největším podílem na trhu elektromobilů jsou Tesla, BMW, Nissan, Toyota, Volkswagen, General Motors, Daimler, španělská Energica Motor Company, čínská BYD Company Motors a Ford.
Právě pro výrobce elektromobilů a autonomních vozidel vyvinula mladá izraelská firma REE Automotive platformu nové generace, která je zcela plochá, škálovatelná a modulární. Výrobcům poskytuje plnou volnost při vytváření nejširšího spektra modelů elektrických aut pro současné i budoucí aplikace.
Architektura nové platformy REEboard byla vyvinuta tak, aby tradiční komponenty pohonu byly umístěny v rozích. Cílem takového řešení, nazvaného REEcorner, bylo integrovat do kola všechny klíčové prvky pohonu (elektromotor, brzdový systém, zavěšení i řízení). To umožňuje absenci rozvětveného rozvodu energie motoru ke kolům.
Jde o průlomový přístup k tradičnímu automobilovému designu. Patentované moduly REEcorner integrují všechny komponenty hnacího ústrojí do oblouku kola, přičemž každý tento blok je zcela nezávislý a poháněný nejmodernější jednotkou ECU.
Platforma REEboard tak umožňuje prakticky neomezené konfigurace karoserie s větší efektivitou prostoru za zlomek nákladů. Výrobce zdůrazňuje zejména její univerzálnost (pro jakoukoli nástavbu či karoserii), modulární konfiguraci (která vytváří maticovou kombinaci možností), nejvyšší zátěžovou kapacitu na minimálním půdorysu (až o 67 % větší objem vůči srovnatelným koncepcím) a větší prostor pro baterie (trojnásobek využitelného prostoru na podvozku) umožňující umístit do platformy více bateriových článků.
Díky modulům REEcorner a ploché podvozkové platformě REEboard je umožněn vývoj elektrických vozidel, která budou prostorově optimalizována a připravena na autonomii. Zároveň umožňuje rychleji navrhovat a vyvíjet vozidla nejrůznějších požadavků flexibilním a nákladově efektivním způsobem, se zvýšenou energetickou účinností a kompatibilitou s ADAS. To vše při nízkých nákladech na údržbu a dodržování globálních bezpečnostních standardů a se sníženými celkovými náklady na vlastnictví (TCO).
Výrobci vozidel tak dostávají nejuniverzálnější systém, který jim umožní navrhovat různé konstrukce karoserií: od sedanů, robotických taxi přes minivany, velké pick-upy až po sportovní modely. Škálovatelná technologie umožňuje přenášet velké množství různých permutací bez nutnosti navrhovat novou platformu pro každý typ vozidla, což šetří vysoké náklady i čas.
Extrémní modularita novinky umožňuje, aby každý modul REEcorner mohl být přizpůsoben jakýmkoli požadavkům na vozidlo, což vede k optimální kompatibilitě, účinnosti i nákladům. Systém snižuje náklady na údržbu neustálým sledováním a vyhodnocováním potenciálního rizika poruchy prostřednictvím vlastní preventivní údržby s využitím umělé inteligence. V případě poruchy některého z modulů REEcorner je jeho výměna záležitostí velmi krátkého času (ca 20 minut), což výrazně minimalizuje prostoje.

 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 914 článek mě zaujal 220
Zaujal Vás tento článek?
Ano