asseco Aimtec murr

„Létající“ internet nad Afrikou

Google spustil ve spolupráci s Telkom Kenya projekt přístupu k internetu v odlehlých místech Keni prostřednictvím signálu ze stratosférických balonů.

 
Nový balonový systém Loom, který nahradil obdobné, avšak finančně i technicky náročnější zařízení s drony, umožňuje stahování rychlostí 18,9 Mb/s a odesílání 4,7 Mb/s. Technologie byla otestována už v roce 2017, kdy pomohla připojit k síti Portoriko postižené devastujícím hurikánem Maria a část Jižní Ameriky po zemětřesení v Peru. Nyní se systém dočkal komerčního nasazení.
Sestava 35 balonů vybavených datovým komunikačním zařízením zásobovaným energií ze solárních panelů operuje ve 20km výšce, kde vítr vane rychlostí mezi 8 a 32 km/h. Využívá vzdušné proudy neustále monitorované sofistikovaným navigačním systémem, který na základě aktuálních údajů a speciálního algoritmu permanentně upravuje stoupání či klesání balonů – jediný způsob, jakým je lze ovládat – a koriguje jejich vzájemnou polohu. To vyžaduje mj. dokonalou předpověď stratosférického počasí.
Balony mají obsáhnout oblast o rozloze 50 000 km2, firma však počítá s nasazením tisíců balonů, které by signálem pokryly teritoria, kde je vybudování klasické komunikační sítě problematické či nemožné.
 
Publikováno: 11. 9. 2020 | Počet zobrazení: 1164 článek mě zaujal 248
Zaujal Vás tento článek?
Ano