asseco Aimtec murr

Farmy budoucnosti

OSN předpovídá, že do roku 2050 bude na světě 9,1 mld. lidí, a 4/5 budou žít ve městech, což vytvoří poptávku o 70 % více jídla, jehož většina se zkonzumuje v městských oblastech.

 

Jak populace roste, inovátoři hledají způsob, jak nakrmit všechny, přitom s menším dopadem na půdu a vodní zdroje. Například Javier Ponce z FTA (Forward Thinking Architecture) představil návrh třístupňové struktury vysoké 24 metrů s nahoře umístěnými solárními panely, které zajišťují potřebnou energii. Střední vrstva by umožňovala na ploše 51 000 m2 pěstovat různé druhy zeleniny, přičemž místo půdy jsou použity živiny v kapalině, které by spolu s rostlinnými látkami postupně prostupovaly do spodní vrstvy, kde by se tím krmily ryby, chované v uzavřeném prostoru. Jediný inteligentní plovoucí systém o rozměrech 350 x 200 m by měl vyrábět zhruba 8,1 tun zeleniny a 1,7 t ryb ročně. Jednotky jsou navrženy tak, aby bylo možné je vzájemně spojovat.
Podobné projekty se zkoumají i pro „suchozemské“ prostředí. Na souši by mohly obdobně fungovat (a experimentálně již fungují) tzv. vertikální farmy budoucnosti ve vrstvách.
Americká firma Aerofarms vyvinula uzavřený aeroponický systém, který využívá díky speciálně navrženému mlhovému zavlažování kořenů o 95 % méně vody než konvenční zemědělství, a o 40 % méně než obdobná hydroponická řešení. Tvůrci systému vyvinuli opakovaně použitelné látkové médium pro setí, klíčení, pěstování a sklizeň vyrobené z recyklovaného plastu neobsahujícího BPA. Látkový substrát může být po sklizni dezinfikován a znovu nasazen. Systém inteligentní výživy neustále sleduje všechny makro- a mikroživiny pro rostliny, aby jim na základě prediktivní analýzy dodával vše potřebné. Podle inženýrů z Aerofarms umožňuje systém vypěstovat rostlinu ze semínka za polovinu času než tradiční farmář na poli, což vede k mnohonásobně vyšší produktivitě než komerční polní farma.
K vytvoření specifického receptu pro každou rostlinu bylo vyvinuto speciální LED osvětlení, které přesně a co nejúspornějším způsobem dodává spektrum, intenzitu a frekvenci světla potřebného pro fotosyntézu. Toto specifické osvětlení umožňuje kontrolovat velikost, tvar, strukturu, barvu, chuť i výživu a dosahovat vyšší produkce. Systém zahrnuje i inteligentní ochranu proti škůdcům: Každý aspekt pěstitelského procesu byl optimalizován tak, aby minimalizoval a bránil šíření škůdců – kromě kontrolovaného vnitřního prostředí narušují pěstební metody obvyklý životní cyklus škůdců, aby nikdy nezačal.
Velikost a konfigurace Aerofarms jsou vysoce přizpůsobitelné, škálovatelné systémy, tvořeny z modulů, které slouží jako stavební bloky. Dají se skládat svisle nebo podélně, což umožňuje rychlou instalaci a nasazení na různých místech a dosahovat rychlé výtěžnosti bez ohledu na prostor.

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 690 článek mě zaujal 162
Zaujal Vás tento článek?
Ano