asseco Aimtec murr

Cesta k vyšší produktivitě i kvalitě

Jedním z letošních marketingových plánů firmy Mitutoyo byl i MSV v Brně, který byl z důvodů pandemie COVID-19 zrušen. Díky moderním technologiím si však nemusíme zoufat a kontakt se zákazníky i uživateli lze jednoduše držet i na dálku.   

 

Takto zvláštní rok lidstvo ještě nezažilo, aby se postupně „zastavil život“ takřka na celém světě a ekonomiky jednotlivých zemí se propadly do červených čísel. Nyní se již řada omezení zmírnila a rouška se stává už jen dobrovolnou (zatím) součástí našich činností. A všichni přemýšlíme, jak se vypořádat s nově nastalou situací, kam nasměřovat vývoj, který by opět firmy podpořil v dalším růstu.

Digitalizace a automatizace v procesu zabezpečení kvality
Jedním z významných aspektů moderní výroby je její vysoká produktivita, co nejmenší závislost na lidském činiteli a neustálá kontrola kvality, a to jak postupných výrobních operací, tak i finálního produktu. Sdílení dat a jejich vizualizace v podobě grafů a chytrých aplikací pak umožnuje rychleji reagovat na nastalé situace.
Důsledným sledováním kvalitativních parametrů lze zpětně nasadit tak účinné zásahy do vlastní výroby, které nám následně vyšší produktivitu zajistí a ještě pomohou ušetřit výrobní náklady. Proto se nyní sleduje i monitoring výrobních strojů a kontrolních zařízení a tvoří chytré aplikace pro předcházení „krizových“ situací u výrobní techniky. Účinným prostředkem pro samotnou kontrolu kvality v hromadné výrobě je nasazení SPC – statistické procesní kontroly.  

Mitutoyo jako spolehlivý partner pro SPC
Mnoho výrobních firem směřuje k zavádění moderních technologií, jako je průmyslový internet věcí (IIoT) a statistické řízení procesů (SPC). Tím se otvírá i otázka, jakého partnera zvolit pro zabezpečení nejen sběru prvotních dat pomocí měření, ale hlavně jejich další integrace do sítě zákazníka a následná analýza ve prospěch účinného řízení vlastního procesu výroby.
Důvěryhodným partnerem v této oblasti je firma Mitutoyo. Jakožto největší výrobce přesné měřicí techniky s dlouhodobou zkušeností s digitální technikou, má k dispozici silný SW nástroj pro tvorbu zákaznické aplikace SPC, která dovede integrovat nejen měřidla Mitutoyo, ale i cizí, a všechny získané výsledky pak implementovat do systému správy dat. Nezapomíná se ani na jednotlivá měřidla, jejichž správu lze provádět v rámci tohoto SW.

Koncept chytré firmy
Na obr. 1 lze vidět typickou počáteční implementaci chytré firmy. Jádrem implementace je síť zákazníka. Všechna výrobní zařízení jsou řízena systémem, který podporuje metody jako např. tvorba CAD/CAM dokumentace, příprava nástrojů, integrace paletových vozíků, integrace robotů a manipulátorů s možností automatické zpětné vazby. Monitorování celého procesu je řízeno prostřednictvím sítě, které umožňuje vizualizaci stavu provozu a využívání strojů. Poskytuje informace o jejich technickém stavu, což např. umožňuje efektivnější plánování preventivní údržby.
Pro zpracování dat z měření je nasazen program MeasurLink firmy Mitutoyo. Data získaná měřením jsou pomocí modulu Real-Time ukládána do sítě zákazníka v databázi MeasurLink. Samotný sběr dat pak může být realizován škálou propojení, které Mitutoyo ke svým měřidlům nabízí, a to tak, aby dané řešení co nejvíce vyhovovalo místu a způsobu měření. Jak již bylo řečeno, lze do systému integrovat i měřidla jiných výrobců. Samostatnou kapitolu pak tvoří složitější měřicí techniky, jako např. 3D souřadnicové měřicí stroje, optické kamerové měřicí přístroje, konturoměry, drsnoměry, kruhoměry, tvrdoměry apod.
Chytrá firma je v podstatě víc než jen několik kontrolních stanic s dobře vybavenou laboratoří měření a kvality. Chytrá firma vše bere jako celek – data ze vstupní kontroly, data z kontrolních pracovišť v místě výroby, data z auditů, data z výstupní kontroly – umí je centralizovat a využít k efektivním analýzám a navazujícímu reportingu. Ten je následně základem kvalitního rozhodování a řízení.

MeasurLink
SW pro statistické řízení procesů – MeasurLink – je na trhu více jak 20 let a díky neustálému vývoji a implementaci nejnovějších poznatků z oblasti SPC je stále více oblíben a nachází nové zákazníky.
Mezi jeho základní úlohy patří:
- zajistit sběr dat v reálném čase na základě daných kontrolních plánů,
- ukládání dat do centrální databáze,
- umožnit rychlý a snadný přístup odpovědným pracovníkům pro možnost provádět analýzu dat a návazný reporting,
- zahrnout do systémových informací i správu měřidel, měřicích přípravků a kontrolních pomůcek.

Moduly MeasurLink pro sběr dat

Modul Real-Time Standard – umožňuje sběr dat pomocí ručních měřidel (mikrometry, posuvky, výškoměry, úchylkoměry apod.), které mohou být přímo napojeny na pracovní stanici – počítač. Je možné i zadávání dat přes klávesnici. Přes obrazovku jsou obsluze podávány informace o průběhu procesu v podobě grafů a tabulek.
Modul Real-Time Professional – umožňuje (kromě všeho co modul Standard) integrovat i vyšší měřicí techniku, jako jsou např. 3D souřadnicové měřicí stroje, kamerové systémy zpracování obrazu apod., a to nejen od značky Mitutoyo, ale i ostatních výrobců. Další možností je rozšíření o 3D CAD opci, která umožňuje integraci 3D modelů kontrolovaných dílů a jejich praktické využití v reportingu.



Moduly MeasurLink pro analýzu dat
Modul Process Manager – umožňuje centralizované sledování informací ze všech stanic sběru dat, které jsou propojeny do sítě. Lze zobrazit informace o procesu bez zbytečného přecházení z jedné kontrolované oblasti do druhé a tím omezit složité vyhledávání. Také provádět i seskupování podle dílu, stanice, roku, měsíce nebo dne. Nasazení vlastního filtru pak určuje kritéria vyhledávání a zobrazení.
Modul Process Analyzer – jedná se o výkonný manažerský nástroj pro sledování, analýzy a reporting všech dat získaných z kontrolních stanic osazených Real-Time modulem. Dále umožňuje tvorbu grafů a reportů, které následně slouží k řízení vlastního výrobního procesu.
Modul Report Scheduler – tento modul dovoluje stanovit si automatické reportování pomocí vytvořeného časového plánu a na základě spolupráce s ostatními moduly systému MeasurLink.  

Moduly MeasurLink pro správu měřidel
Modul Gage Management – je určen pro plánování činností spojených se správou měřidel, kontrolních přípravků apod. Umožní tvorbu databáze s implementací důležitých informací, které se váží ke správě a provoznímu stavu daného měřidla. Příkladem je inventarizace měřidel, upomínka uplynutí termínu kalibrace měřidla, správa dodavatelů měřidel apod.
Modul Gage R&R – jedná se SW prostředek pro hodnocení a analýzu v souladu s požadavky MSA analýzy dle normy ISO/TS 16949, která je určena pro kontrolu měřicích systémů z hlediska opakovatelnosti a reprodukovatelnosti. Grafické nástroje umožňují předcházet problémům s měřidly, včetně nesrovnalostí mezi operátory nebo kontrolory.

Závěr
Společnost Mitutoyo zaujímá v oboru přesné měřicí techniky celosvětově silnou pozici. Komplexní nabídkou představuje pro většinu zákazníků uznávaného partnera pro zajištění kvality jejich vlastní produkce. Díky široké síti poboček, takřka po celém světě, je spolehlivým partnerem i pro nadnárodní firmy a korporace, které pak jednodušeji zajišťují ve svých místech působnosti standardy dodržování pravidel pro zajištění kvality. Díky nastupující digitalizaci, automatizaci a statistickému řízení procesů se zajištění kvality stává stále méně závislé na lidském faktoru a více převládá objektivní hledisko nezávislosti a porovnatelnosti získaných výsledků.

Ing. Petr Zahálka, Mitutoyo Česko

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 703 článek mě zaujal 181
Zaujal Vás tento článek?
Ano