asseco Aimtec murr

Pokračovatel legendy se chystá na scénu

V letošním roce, kdy IBM POWER slaví úspěšných 30 let na trhu, byl oznámen jeho nejnovější nástupce – procesor POWER10.

 

Nový procesor bude vyráběn jako první komerční procesor 7nm technologií. Architektura POWER10 přinese mj. vyšší energetickou efektivnost, funkci sdílení paměti mezi servery a nové prvky bezpečnosti odpovídající požadavkům dnešní doby, charakteristické nárůstem kybernetických hrozeb. Návrh je optimalizován pro budoucí prostředí provozu IT – hybridní cloud.

První IBM servery s procesorem POWER uvedla „Velká modrá“, jak je firma někdy neoficiálně nazývána, na trh v roce 1990, jako odpověď na tehdy vznikající otevřený svět UNIX, a nové generace Power systems jsou od té doby uváděny ve zhruba čtyřletém cyklu.
O úspěšnosti platformy svědčí to, že letos slaví 30 let na trhu. IBM POWER byl vyvíjen a konstruován od začátku jako server, tedy spolehlivý počítač s vysokým výkonem a škálovatelností. Zdroje lze členit do virtuálních serverů pomocí build in virtualizace PowerVM. Primárním operačním systémem pro platformu Power je IBM AIX (firemní verze UNIX), ale v průběhu 90. let Power zahrnul proprietární a zákazníky oblíbený operační systém IBM i (AS/400) s integrovanou databází DB2 a později se pak paleta operačních systémů rozšířila o Open source Linux. Díky třem dostupným operačním systémům (AIX, IBM i Linux) a dynamické build in virtualizaci je utilizace serveru v praxi mnohem vyšší, než je obvyklé ve světě intelovských x86 serverů.
Poslední generace serverů s POWER9 dorazila na trh v roce 2018. V průběhu příštího roku se očekává uvedení procesoru POWER10 a následně by pak měla nastoupit nová generace serverů s procesory založenými na nejmodernější architektuře POWER.

IT se mění, IBM POWER vede

- Nejekonomičtější platforma pro SAP HANA.
- Nejbezpečnější platforma konsolidace datových center.
- Nejvýkonnější platforma pro Data, Analytiku a AI.

www.30letPOWER.cz

Společnost Tech Data je jedním z největších celosvětových distributorů informačních technologií. Pomáhá uvádět produkty IBM na trh a nabízí širokou řadu služeb technické a prodejní podpory. Mezi hodnoty společnosti patří:
- garance férovosti,
- silný tým specialistů,
- tradice globálně respektované značky.
V každý moment nabízíme skutečně to nejlepší řešení.

 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 776 článek mě zaujal 193
Zaujal Vás tento článek?
Ano