asseco Aimtec murr

Výzkumné centrum bude zaměřené na vodík

Při VŠB-TUO vznikne Centrum energetických a environmentálních technologií Explorer (CEETe), které bude zkoumat využití vodíku jako bezemisního zdroje energie.

 
Jak uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka, výstavba centra přijde na 270 mil. Kč, přičemž hlavní část nákladů, téměř 200 mil. pokryje dotace z EU, 40 mil. Kč vloží do projektu soukromá společnost Smart Innovation Center SIC, a 7 mil. Kč Moravskoslezský kraj. Výsledky výzkumů kraj využije při zavádění vodíkových pohonů v dopravě – od roku 2023 bude jezdit na Havířovsku 10 autobusů na vodíkový pohon, které budou čerpat palivo z nové plničky, jež by měla vzniknout v Ostravě o rok dříve.
CEETe by mělo fungovat i jako důležité vzdělávací centrum. „Pro náš region je výhodné, že EU cílí významné prostředky do regionů postižených těžbou uhlí, které procházejí transformací. CEETe bude supermoderním centrem výzkumu, které Moravskoslezský kraj postaví na špici v oblasti nízkoemisní energetiky," uvedl Jakub Unucka.
Kvůli útlumu těžby kraj plánuje i nadále podporovat alternativní zdroje energie, přičemž nepůjde jen o vodík, ale i o další využití plynů, obnovitelných zdrojů, připravuje se i koncepce případných jaderných zdrojů.
 
Publikováno: 22. 10. 2020 | Počet zobrazení: 865 článek mě zaujal 206
Zaujal Vás tento článek?
Ano