asseco Aimtec murr

Čínské rakety se stěhují na moře

Čína buduje plovoucí kosmodrom EAP (Eastern Aerospace Port), ze kterého chce vysílat rakety z Tichého oceánu.

 
Mobilní plovoucí platformu EAP (Východní letecký přístav) u pobřeží města Chaj-jang vyvíjí společnost China Aerospace Science and Technology Corp (CASC). Tato největší čínská letecká zbrojovka má zajišťovat vypouštění malých raket, satelitů a dalších vesmírných technologií.
CASC si od EAP slibuje častější frekvenci startů z moře a vzhledem k příznivé geografické poloze má projekt zahrnovat i výstavbu výzkumných, vývojových a výrobních středisek pro rakety včetně satelitní datové aplikační základny.
V současnosti má Čína celkem čtyři kosmodromy – tři hlavní jsou vnitrozemské: Ťiou-čchüan na severozápadě země, Si-čchang na jihozápadě a Tchaj-jüan na severu, které doplňuje pobřežní Wen-čchang na jižním ostrově Hainan. Nový EAP tak bude už pátým čínským kosmodromem. Starty z moře si Čína již úspěšně otestovala – jako první v loni z platformy vybudované z upravené lodi se do vesmíru vydalo pět komerčních satelitů a dva s experimentálními technologiemi. Loni v létě také odstartovala z mobilní platformy ve Žlutém moři raketa Dlouhý pochod 11 a další start je plánován koncem letošního roku.
Vypouštění z moře má řadu výhod. Zejména možnost umísťovat starty blíže k rovníku, což vyžaduje méně paliva pro dosažení oběžné dráhy a snižuje tak náklady, nebo kvůli nezávislosti na hlukových omezeních uplatňovaných v obydlených oblastech apod.
Čínský projekt i proto není prvním svého druhu. Už dříve využíval tuto technologii původně mezinárodní projekt Sea Launch (nyní odstavený u Vladivostoku ve vlastnictví ruské firmy S7 Space, která hodlá obnovit jeho provoz). Se starty z moře počítá (mj. i kvůli nadlimitnímu hluku) i Muskova SpaceX, která z plovoucího kosmodromu hodlá vypouštět svou připravovanou kosmickou loď Starship.
 
Publikováno: 13. 11. 2020 | Počet zobrazení: 672 článek mě zaujal 178
Zaujal Vás tento článek?
Ano