asseco Aimtec murr

CECIMO: strojírenství v covidové krizi

Během Valného shromáždění projednal Evropský svaz výrobců obráběcích strojů CECIMO globální situaci ve výrobním sektoru. Očekává, že přes letošní výrazné zpomalení průmyslu by už příští rok mohlo dojít k částečnému zotavení.

 

Podle interního průzkumu činila míra provozu u mnoha společností CECIMO v období od března do dubna letošního roku, kdy vrcholila první vlna pandemie, v průměru méně než 50 %. Mnohé činnosti ve firmách zabývajících se obráběcími stroji byly i dále prováděny hluboko pod plnou kapacitou (v průměru pod 40 %), zejména ty, které se týkaly instalace a servisu strojů. Celková produkce členů CECIMO poklesla loni o 4,1 % ve srovnání s úrovněmi roku 2018 a dosavadní čísla pro příjem objednávek navíc ukazují, že poptávka po obráběcích strojích stále klesá, což jsou hlavně ekonomické důsledky pandemie. Ve srovnání s daty 1. čtvrtletí 2019 poklesla domácí objednávka CECIMO o třetinu (34 %), podobně i zahraniční objednávky (-30 %) a celkové objednávky (-29 %).
Jarní prognóza trhu obráběcích strojů od Oxford Economics očekává, že spotřeba obráběcích strojů v roce 2020 poklesne o 25,8 %. Obzvláště významný je propad autoprůmyslu, jednoho z klíčových zákazníků výrobců obráběcích strojů. Poptávka po autech prudce poklesla v Evropě, Severní Americe, Číně i jinde, což bránilo odvětvové poptávce po kapitálových statcích, zejména obráběcích strojích – např. European Economics očekává, že investice evropských automobilových firem do strojírenského vybavení letos poklesnou o 10,7 %. Nejde však jen o covid – sektor automotive prochází hlubokou transformací kvůli provádění obecně nejasných politik v oblasti tzv. udržitelných vozidel, což již má hluboký dopad na celkovou poptávku po automobilech.
Očekává se však, že evropský průmysl obráběcích strojů se od roku 2021 částečně zotaví poté, co se s uvolňováním pravidel omezování znovu nastaví výrobní aktivity. Odhady spotřeby ukazují oživení evropské spotřeby obráběcích strojů s roční mírou růstu 19,6 %. Rovněž se očekává, že se spotřebitelská odvětví v krátkodobém horizontu částečně zotaví, což by pomohlo zmírnit některé potíže, kterým čelí evropští výrobci.
Spotřeba obráběcích strojů se do roku 2022 potenciálně stabilizuje, přičemž v roce 2022 si udrží 5% tempo růstu. Očekává se však také, že příchozí objednávky během současného období zotavení mohou být spíše slabé, takže situace proto bude i nadále nestabilní.

Nejasné vyhlídky
Analytici společnosti Markets and Markets předpokládají, že poté, co globální trh s obráběcími stroji dosáhl v roce 2018 historického maxima, by v důsledku koronavirové pandemie a poklesu výroby automobilového průmyslu mohl do roku 2021 dosáhnout objemu 68,9 mld. USD z odhadovaných 65,6 mld. USD v roce 2020.

 

 
Publikováno: 13. 11. 2020 | Počet zobrazení: 695 článek mě zaujal 191
Zaujal Vás tento článek?
Ano