asseco Aimtec murr

Pohony Bonfiglioli s platformou EVOX

Nabídku italské firmy Bonfiglioli, kterou na českém trhu zastupuje společnost AMPO, rozšířila nová koncepce pohonu s platformou EVOX pro kategorii motorů s převodovkou.

 

Nově vyvinutá platforma, jejíž vývoj charakterizuje efektivita, spolehlivost, modularita a výkon, představuje krok vpřed pro produktovou řadu pohonů italského výrobce s řešeními pro široké spektrum aplikací. Díky vylepšené koncepci modularity se EVOX vyznačuje jednoduchou a čistou konstrukcí, dále pak volitelnou ochranou povrchu C3/C4 nebo hodnocením ATEX (ochrana proti výbuchu). Převodovka EVOX CP, která měla být vystavena jako žhavá novinka v expozici společnosti AMPO na MSV v Brně, je ideální i pro aplikace s vyšší přesností, a to díky snížené konfiguraci vůle.

Produkt s vysokou efektivitou
Novinka nabízí inovativní koncepci mazání, která eliminuje potřeby změny hladiny oleje. Tak je možno elektropřevodovku montovat do jakékoliv polohy. Výběr kvalitních komponent, specifický design ozubených kol s nízkou hlučností a široké využití procesů broušení činí z EVOXu podle výrobce referenční produkt z hlediska spolehlivosti a efektivity. 
Prvními produkty platformy motoru s převodovkou EVOX jsou nové pohony řady helical In-Line Gearmotor CP v kombinaci s novými, vysoce účinnými asynchronními elektromotory IE3. Synergie mezi těmito dvěma novými koncepty vytvářejí efektivní, silný a jednoduchý ekosystém převodového motoru. In-line převodovky budou v první fázi uvedeny v 6 různých variantách (55, 100, 200, 335, 500, 650 Nm) s výkonem motoru v rozmezí od 0,12 do 15 kW IE3.
Převodové motory budou k dispozici jak v kompaktních, tak i IEC přírubových verzích, což umožní volbu mezi standardizovaným motorem a rozměrově optimalizovanou konfigurací. BXN motor, standard IEC a motor MXN (kompaktní verze) sdílejí většinu konfigurace a možností včetně dynamických brzd, přírůstkových a absolutních kodérů, teplotních senzorů a spínačů. Nová standardní svorkovnice motoru je tvarována s 9 PIN konektory pro až 8 různých napětí při napájení 50 Hz nebo 60 Hz s jediným vinutím, což je vhodné pro trh EU, USA, Indie a Austrálie. Dalších 6 vinutí pokrývá zbytek světa.



Monitoring i bez senzorů
Vývojový tým společnosti Bonfiglioli navrhl platformu EVOX tak, aby umožňovala sledování stavu a prediktivní údržbu jak senzorově, tak i bez senzorů. Pro převodový motor EVOX CP byl vyvinut kompletní matematický model vztahující se k tepelnému chování převodových motorů s elektrickými proměnnými, což umožňuje efektivní monitorování stavu bez senzorů a prediktivní údržbu přímo řízenou vlastními měniči AxiaVert, které fungují jako hraniční počítač.
V blízké budoucnosti by měla platforma EVOX zahrnovat další rozšíření sortimentu.

Oldřich Poul
Foto: AMPO

 
Publikováno: 13. 11. 2020 | Počet zobrazení: 699 článek mě zaujal 184
Zaujal Vás tento článek?
Ano