asseco Aimtec murr

Vývoj společnosti Tungaloy nezahálí ani v pandemii

Japonská společnost Tungaloy i přes složitější letošní rok pracuje neustále na vývoji nových i inovacích stávajících nástrojů. V polovině roku proto mohla uvést na trh novinky, jako jsou destičky pro tvarové aplikace, inovovaný typ vrtacích korunek DMF a také novou řeznou keramiku.

 

Oblíbenou produktovou řadu destiček Y-Pro doplnila o nový karbidový materiál destiček AH8015.
Destičky Y-Pro: 25°
Nové destičky pro tvarové aplikace Y-Pro: 25° se vyznačují úhlem špičky 25°, a díky novému materiálu AH8015 zvládnou obrábění i exotických materiálů. Tento karbid je určen zejména pro obrábění žáruvzdorných materiálů, ale skvěle si poradí také s ocelovými a nerezovými obrobky. Praxe také ukázala, že tento materiál je vhodný i do tvrdších kalených materiálů.
Řada Y-Pro se vyznačuje inovativní geometrií destičky, která je podobná destičkám typu „V“ s úhlem špičky 35°. Y-Pro destičky mají geometrii pro složitější aplikace, kdy úhel špičky je pouze 25°. Dvoubřité destičky Y-Pro jsou užší oproti standardním destičkám a minimalizují tím případnou kolizi s obrobkem. Díky zeštíhlenému tělu se výborně hodí pro výrobu tvarů, podpichování, drážkování či výrobu řemenic.  
Novinky z řady destiček Y-Pro jsou na výběr se dvěma typy utvařečů: ZF pro dokončování a ZM pro střední obrábění až dokončování. Obě geometrie destiček mají navržen optimální tvar čela a utvařeče třísky pro správnou tvorbu a odvod třísek z místa řezu.
Karbidový materiál AH8015, který je opatřen tenkovrstvým PVD povlakem, vyvinutým speciálně pro aplikace obrábění exotických materiálů, je zárukou výborné odolnosti proti otěru, vysoké houževnatosti a celkově dlouhé životnosti při obrábění takto náročných materiálů.  

Vrtací korunky DrillMeister DMF i pro šikmé plochy
Výměnné vrtací korunky DrillMeister jsou navrženy s ohledem na jejich dlouhou a předvídatelnou životnost. Poskytují zákazníkům zkrácení seřizovacího času nástroje a snižují náklady na obrobený kus. Díky možnosti flexibilně měnit vrtací korunky dle vrtaného materiálu a požadavků na aplikaci umožňují vrtáky DrillMeister použít vždy korunku optimální geometrie a tvaru. To zaručuje delší a stabilnější životnost nástroje ve srovnání s přebrušovanými vrtáky z tvrdokovu.
Mimo to jsou vrtáky DrillMeister vybaveny inovativním upínáním vrtací korunky, které umožňuje jejich snadnou a bezpečnou výměnu pomocí určeného momentového klíče. Obrovskou výhodou je zkrácení seřizovacího času díky jednoduché výměně korunek bez nutnosti vyjmutí těla vrtáku z vřetena. Speciální upínací rozhraní bezpečně upíná korunku do těla vrtáku a brání proti nežádoucímu samovolnému uvolnění korunky.
Na základě rostoucích požadavků trhu vyvinuli vývojáři společnosti Tungaloy nový typ korunek DMF pro vrtání s rovným dnem. Tyto nové korunky doplnily již existující řadu univerzálních vrtacích korunek DMP a DMC pro přesné vrtání. Nové korunky DMF jsou k dispozici v rozměrech 10 až 19,8 mm a jsou navrženy tak, aby usnadnily vrtání do šikmých a jiných nepravidelných povrchů.
U standardních vrtáků s plochým dnem často dochází k chvění a nepravidelným rozměrům otvoru. Inovativní geometrie korunek DMF však odstraňuje tyto problémy a zajišťuje plynulý vstup do obrobku. Vrtací korunky DMF tak jsou schopny zajistit stejnou kvalitu otvoru jako standardní 140° vrtáky. Nové korunky jsou k dispozici v nejnovějším karbidu AH9130, který má opakovatelnou životnost nástroje v různých materiálech.

Řezná keramika pro superslitiny
Mezi novinkami byly představeny i nové řezné keramiky s označením TS200 a TS300. Tyto řezné materiály byly speciálně vyvinuty pro aplikace vysokorychlostního soustružení žáruvzdorných superslitin. Pro jejich použití byla také vyvinuta nová tělesa s tuhým a bezpečným upnutím keramických destiček.
Oba typy keramických destiček na bázi SiAlONu jsou optimalizovány pro vysoké výkony při soustružení žáruvzdorných superslitin při vysokých řezných rychlostech. Takové podmínky vyžadují aplikace zejména při výrobě komponent v leteckém, energetickém či těžebním průmyslu. Řezná keramika TS200 je vhodná pro dokončování, zatímco TS300 je ideální volbou pro hrubovací operace.
Nová soustružnická tělesa s horní upínkou jsou osazena karbidovými podložkami, které zajišťují bezpečné upnutí keramické destičky a eliminují jejich křehký lom během těžších operací.

Michal Karkoš

 
Publikováno: 16. 11. 2020 | Počet zobrazení: 799 článek mě zaujal 180
Zaujal Vás tento článek?
Ano