asseco Aimtec murr

Řetěz, který se nemusí mazat

Bezúdržbový pohon hřídele je jedním z pozoruhodných počinů německého výrobce motocyklů BMW Motorrad. Nyní ale firma přišla s další zajímavostí – diamantovým řetězem.

 

Řetěz s názvem M Endurance by se měl obejít zcela bez údržby. Klíčem je použití speciálního materiálu – čtyřbokého amorfního uhlíku (ta-C), známého jako tzv. průmyslový diamant. Povlak je extrémně tvrdý a odolný, a nabízí dramaticky snížený koeficient tření, což umožňuje eliminovat potřebu mazání a napínání motocyklových řetězů včetně čisticích prací, nevyhnutelných u běžného řetězu. Stejně jako u předchozích řetězů BMW X-ring má M Endurance rezidentní trvalou náplň maziva mezi válečky a čepy, která je obklopena X-kroužky. Nový model však nepotřebuje žádné další mazivo pro válečky ani opětovné napínání kvůli opotřebení.
„Díky vynikajícím mazacím vlastnostem za sucha a eliminaci opotřebení nabízejí čtyřstěnné amorfní uhlíkem potažené válečky řetězu komfortní údržbu, která je obdobná jako u motocyklu s hnacím hřídelem,“ uvádí firma. Oznámila, že novinka bude brzy k dispozici pro různé modely motocyklů BMW. Nejde ovšem o nijak levnou záležitost – samotný řetěz by měl vyjít na téměř 290 eur a s příslušenstvím (za sadu s řetězovým kolem) za 425 eur.

 
Publikováno: 16. 11. 2020 | Počet zobrazení: 1062 článek mě zaujal 233
Zaujal Vás tento článek?
Ano