asseco Aimtec murr

Našel se materiál pro stavby na Marsu?

Projekty na osidlování vesmíru se zabývají problémem, jak vybudovat zázemí pro lidské kolonisty s využitím dostupných tamních zdrojů.

 
Výzkumníci ze Singapurské univerzity technologie se domnívají, že možná našli odpověď. V článku publikovaném v médiu PLOS One popsali své experimenty, které by mohly vést k nalezení vhodného stavebního materiálu pro drsné marsovské prostředí. Tím by se mohl stát chitin.
Zjistili, že zatímco např. beton vyžaduje značné množství přidané vody, jíž je na Měsíci i Marsu nedostatek, a náklady na dopravu by byly neúnosné, chitin obsažený v exoskeletonech hmyzu, korýšů a v rybích šupinách lze pomocí jednoduché chemie ve směsi s minerálem (napodobuje vlastnosti marťanské půdy) snadno přeměnit na stavební materiál použitelný na Marsu. S hmyzem se již uvažovalo jako s klíčovým zdrojem bílkovin pro možnou marťanskou základnu a extrakce chitinové složky, která má pro člověka jen omezenou výživovou hodnotu, by jako vedlejší produkt posloužila k výrobě stavebních materiálů. Vědci také prokázali, že materiál, který označují jako biolit (biologická alternativa lunárního regolitu), lze použít jako provizorní maltu. Dospěli k závěru, že jejich výsledky prokázaly proveditelnost takovýchto řešení s nulovým odpadem na Marsu.
 
Publikováno: 16. 11. 2020 | Počet zobrazení: 1067 článek mě zaujal 207
Zaujal Vás tento článek?
Ano