asseco Aimtec murr

Zelený drahokam ve světě ERP

V září letošního roku se na trhu ERP systémů objevila novinka – systém Helios Nephrite z produkce společnosti Asseco Solutions. O podrobnostech jsme měli možnost hovořit s Jiřím Brychem, produktovým manažerem nového systému.

 

Systém je, stejně jako jeho „starší bratr“ Helios Green, určen především pro velké firmy.

Jak novinka Helios Nephrite vznikala a co stálo za rozhodnutím nahradit úspěšný produkt Helios Green?
Původní Helios Green je na trhu už delší dobu, přičemž současný uživatel je a bude náročnější na inovace a rozvoj. Proto jsme hledali ideální způsob, jak našim současným i budoucím klientům otevřít cestu k možnostem, které nabízejí moderní technologie. Rozhodli jsme se vytvořit zcela nový produkt, který však bude na stávající Helios Green navazovat. To znamená, že přechod na něj bude snadný, ale zároveň bude zcela zjevné, že jde o novinku, která i nadále dokáže držet krok s nejmodernějšími technologiemi a trendy.

Co bylo při vývoji řešení nejtěžším oříškem, na který jste narazili a který bylo nutné překonat a jak se to podařilo?
Největším oříškem bylo právě skloubení inovace se zažitými postupy. Musíme si uvědomit, že svět ERP systémů, zejména pro největší firmy, je trh relativně konzervativní. ERP systém je vrostlý do samých základů firem, takže každá změna je velmi citlivá. Proto jsme zohlednili naše zkušenosti z minulých let a vše jsme konzultovali s našimi zákazníky. Aplikovali jsme posléze ty technologie a novinky, u kterých jsme identifikovali zásadní přínos.

Co považujete za silné stránky nového produktu, které by měly uživatele přesvědčit a motivovat k jeho pořízení? Co je na něm z vašeho pohledu „vychytanější“, než u obvyklých konkurenčních řešení?
Je nutné zmínit, že Helios Green je funkčně velmi rozsáhlý a stále je nejpokročilejším tuzemským systémem svého druhu. Přesto jsme museli reagovat na nové výzvy, které přináší současná doba. Proto jsme se již nyní zaměřili na kompletní změnu uživatelského prostředí pomocí moderního a intuitivního designu. Helios Nephrite se prostě a jednoduše ovládá jako běžná kancelářská aplikace, takže se zkracuje doba nutná k zaškolení nového kolegy pro práci se systémem. Důležitou novinkou je nativní přítomnost webového portálu pro vyřízení jednodušších agend – třeba z mobilu, tabletu nebo notebooku přímo z pracovní cesty.
Jsme si také vědomi, že budoucností je týmová kooperace. Proto je v novém systému celá řada nástrojů a vychytávek, která podporuje snadnější, přehlednější a intuitivnější spolupráci nejen v týmu, ale napříč organizací.
Poslední, co jsme zásadně vylepšili, je oblast monitoringu a reportů. Věříme, že co řídíte, to dokážete zlepšovat. Většina nejdůležitějších dat je ještě stále určena pro manažery – tedy lidi, kteří ke své práci potřebují informace dostávat ve srozumitelné a přehledné podobě. Proto je vše důležité znázorněno pomocí dashboardů a vizualizací – včetně monitoringu systému jako takového.
Již nyní pracujeme na celé řadě nových vylepšení, které budeme v průběhu roku 2021 nasazovat, a tak se náskok Heliosu Nephrite před konkurencí ještě zvýší.

Helios Nephrite nabízí rozsáhlé možnosti uživatelské adaptace včetně přidávání vlastních poznámek, což předpokládá i jednoduchý přístup do programu. Jak je pamatováno na ochranu dat v systému a ochranu před nechtěnými zásahy, které by jej mohly ohrozit nebo ovlivnit jeho funkčnost?
Bezpečnost je pro nás klíčová – je třeba zdůraznit, že snadnější a přehlednější neznamená z našeho pohledu méně bezpečné. Každý uživatel může „napáchat“ pouze takové škody, které mu přísluší – právě z tohoto důvodu je nesmírně důležité zavádění a nastavení systému na míru konkrétní firmě. Naši vyškolení konzultanti přesně vědí, na co si dát při nastavování vašich interních procesů pozor a kde vytvořit bezpečnostní mechanismy, které vaše citlivá data ochrání.

Jak je řešena kompatibilita s novými pravidly, legislativou apod., aby uživatel měl zajištěno, že na produkt se může i v tomto ohledu plně spolehnout?
To je standardem u všech produktů z rodiny Helios – můžete se spolehnout, že vše a vždy vyhovuje platné legislativě. Naším základním úkolem je dodat a udržovat systém funkční a v souladu s platnou legislativou.

K atraktivním novinkám Nephrite patří i oblast Machine learning. Můžete nám prozradit něco blíže o jejím uplatnění v řešeních Asseco Solutions? Bude systém Nephrite v tomto směru pomyslnou první vlaštovkou?
Na začátku roku v naší firmě vzniklo oddělení R&D, které se zaměřuje na vyhledávání a zjišťování potenciálu nových technologií pro produkty Helios. Právě oblast Machine learningu jsme identifikovali, vyvinuli a následně otestovali s našimi zákazníky a nyní pracujeme na jeho konkrétním zapracování do konkrétních oblastí. A Helios Nephrite je právě tím produktem, který svou strukturou a využitím přímo vybízí k implementaci takových pokrokových technologií, a já osobně se velmi těším na první ohlasy z reálných využití.

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 1048 článek mě zaujal 207
Zaujal Vás tento článek?
Ano