asseco Aimtec murr

Kouzlo obráběcích věží a pyramid

Upínací věže a upínací pyramidy SCHUNK mění na každém stroji svou „tvář“. Efektivním použitím zmnohonásobí počet obrobků v prostoru stroje, čímž redukují prostoje.

 

Chytře naplánovaný systém uložení obrobků s upínací věží lze použít k výrobě plně automatizovaných dílů po dobu několika dnů, např. během víkendových směn. Myšlenku založenou na stejných základech následují upínací pyramidy, které slaví úspěch především na 5osých strojích.
Výchozím bodem upínacích zařízení je komplexní modulární systém sestávající ze základních palet, profilů a upínacích ploch, které jsou kombinovány s řadou upínacích zařízení a lze je efektivně využívat se širokou nabídkou standardních upínacích čelistí.

 

Eliminace prostojů
Základní princip je snadný: Na každou stranu upínací věže se upne jeden nebo více obrobků, které jsou bezprostředně jeden po druhém obrobené. Pomocí CAD/CAM systémů je tímto způsobem možné vyrábět od nejmenších sérií až po jednotlivé díly vysoce efektivním, automatizovaným způsobem. Nastavení se provádí na základě obráběcích plánů specifických pro daný obrobek, ideálně mimo strojovnu na vlastních nebo externích přípravných stanicích stroje. Umístění upínací věže nebo pyramidy do stroje se provádí vhodným manipulačním systémem, případně jeřábem nebo robotem.
Neproduktivní prostoje, jako je opětovné upínání obrobků, vyrovnání nebo nastavování nulového bodu jsou díky obráběcím věžím a pyramidám jednoznačně vyloučené. Kde je potřebná zvláštní efektivita nebo nedostačuje počet věží či pyramid, tam zkracuje upínací systém nulového bodu SCHUNK VERO-S čas pro výměnu obrobků, upínacích zařízení nebo palet.

Duté těleso tlumí vibrace
Upínací věže SCHUNK KONTEC jsou obvykle konstruovány z jednoho kusu. Základní deska a upínací sloup jsou zhotoveny z monobloku ze slitiny EN-GJL-250, díky stabilní konstrukci dutého těla zaručují vysokou tuhost, dobré tlumení vibrací a vysokou základní přesnost, tudíž již nemusí být před použitím přefrézovány.
Ve standardu jsou k dispozici dvě velikosti základních desek (400 x 400 a 500 x 500 mm) pro všechny běžné standardní palety strojů typu DIN 55 201 a JIS 6337-1980. Vedle toho jsou možná i individuální rozhraní. Kolmost k základní desce dosahuje 0,01 mm na 200 mm, povrchy jsou jemně frézovány a mají drsnost Ra 1,6. Tím je zajištěno přesné umístění upínacích zařízení i obrobků. Díky centrování Ø 50 H6 je možné upínací věže namontovat na stávající stoly strojů velmi rychle a přesně. U základních palet JIS 6337-1980 (500 x 500 m) lze použít také distanční desky a dorazy lokátoru hran.          

Mnohé varianty
Upínací věže a pyramidy jsou k dispozici v mnohých variantách a provedeních. Samotná řada upínacích věží obsahuje pět základních profilů: dvoustranná se dvěma upínacími plochami, trojúhelník se třemi upínacími plochami, kostka, potažmo čtverec, se čtyřmi upínacími plochami, stejně jako osmiúhelník s osmi upínacími plochami. Zvláštní tvar upínací pyramidy umožňuje na 5osých strojích vícenásobné upínání s vynikajícím přístupem a v neposlední řadě kvůli rostoucímu počtu strojů s ukládáním obrobků, které získávají stále větší význam. Výběrem tvaru, který je vhodný pro obrobek a obrábění, lze optimalizovat rušivé kontury, a tím i přístup pro vřeteno a nástroje. Výška standardní upínací věže je v závislosti na variantě 710 nebo 1000 mm.

Flexibilita upínání  
U upínacích ploch je na výběr ze čtyř variant: Mřížka otvorů 50 mm vytváří vysoký stupeň flexibility. To je vhodné k držení nejrůznějších upínacích zařízení, ale i k běžnému upínání pomocí upínacích čelistí. Zmenšená mřížka je zase navržená speciálně pro upínací zařízení KONTEC. V obou případech jsou mřížkové otvory vybaveny kalenými pouzdry a pozinkovanými závitovými vložkami. Pomocí upevňovacích šroubů mohou být upínací zařízení upevněna přímo na věž. Třetí varianta, surová upínací plocha, může být individuálně přizpůsobena konkrétním požadavkům uživatele. Velkou flexibilitu nabízí čtvrtá varianta, a to zařízení s upínacími moduly nulového bodu SCHUNK VERO-S NSE-T 138. Ty fungují jako rychlovýměnný systém a umožňují rychlou, vysoce přesnou výměnu upínacích zařízení bez náročných šroubů. Pomocí jednotných upínacích čepů VERO-S, lze moduly nulového upínacího systému kombinovat s různými upínacími přípravky ze standardního programu SCHUNK. Tím uživatelé profitují z jedinečné řady různých upínacích modulů od silových sklíčidel přes manuální jedno, více a několikanásobné upnutí až po vícečelisťová sklíčidla.

Systémy upínacích věží
Ve svém programu má SCHUNK také spoustu předem konfigurovaných upínacích věží, které nabízí jako kompletní systém včetně upínacích zařízení. Tyto systémy upínacích věží obsahují obvykle dva nebo čtyři stacionární upínače z programu KONTEC, které jsou konfigurovatelné k upínacím věžím jako monoblok nebo v kombinaci s litým jádrem EN-GJL-250. Na výběr jsou systémy upínacích věží z jednouchých upínačů KONTEC KSO v monoblokové konstrukci, z dvojitých upínačů KONTEC KSC-D, z vícenásobných upínacích systémů KONTEC KSM nebo KONTEC KSM2, z modulových strojních svěráků KONTEC KSG, stejně jako z pružinových silových svěráků TANDEM KSF plus. Ty poslední umožňují bezpečné upnutí bez potřeby dodávky médií a vítězí také na základě svých kompaktních rozměrů a získávají na důležitosti zejména v úložných řešeních.

Upínací věže z minerálních odlitků
Upínací věže SCHUNK kombinují v hybridní technologii jádro minerálních odlitků s ocelovým, případně hliníkovým pláštěm. Díky své nízké váze tak otevírají další prostor pro hmotnost upínacích zařízení a obrobků. K tomu je tlumicí kapacita 6–10krát vyšší než u běžné šedé litiny, což má dlouhodobý vliv na hospodárnost. To umožňuje vyšší parametry obrábění s menším opotřebením nástroje a lepší kvalitou povrchů. Dalšími přednostmi jsou nízká tepelná vodivost a s ní související pomalá reakce na změny teploty, stejně jako chemická a mechanická odolnost proti agresivním a abrazivním médiím.

Speciální řešení 
Pro specifické aplikace realizuje SCHUNK speciální řešení, např. upínací věže z šedé litiny, které tlumí vibrace, nebo věže s optimální vnitřní geometrií pro snížení hmotnosti. Možné jsou i vysoce tuhé upínací věže pro náročné frézovací operace. Na obr. je upínací věž TANDEM plus.
Speciální výklopné stoly, na kterých se upínací věže naklápějí, rotují a lze do nich zakládat buď ze svislé, nebo vodorovné polohy – umožňují zvláště ergonomické nakládání.        

Gabriela Prudilová

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 870 článek mě zaujal 205
Zaujal Vás tento článek?
Ano