asseco Aimtec murr

Rychlejší a produktivnější obrábění

Do portfolia nástrojů pro efektivní obrábění přibyly dva zajímavé produkty, kterými rozšířila svou nabídku firma Tungaloy. Jde o výměnné VFM hlavičky pro čelní frézování a 3břité destičky pro závitování malých otvorů.

 

Japonská společnost Tungaloy nově zařadila do svého portfolia další geometrie vyměnitelných frézovacích hlaviček TungMeister, označené jako VFM.

TungMeister – vyměnitelné hlavičky VFM  
Kompletní nástrojová řada TungMeister je navrhována s ohledem na maximální zkrácení vedlejšího času potřebného k výměně nástroje. Díky tomu, že je možné u této řady vyměnit karbidovou hlavičku pod jednu minutu, je tímto způsobem vedlejší čas zredukován až na jednu desetinu původního vedlejšího času, potřebného k výměně celokarbidového monolitního nástroje. Díky více než 13 000 možných kombinací hlaviček a těles tak TungMeister poskytuje výjimečnou flexibilitu nástrojů, která zákazníkům umožňuje najít řešení pro téměř každou aplikaci.   
Použití tvrdokových fréz na aplikacích čelního frézování u malých obrobků je často  neefektivní, ostré rohy bez wiper geometrie vytvářejí nerovnou, často nepřijatelnou, drsnost povrchu. Čelní fréza s vyměnitelnými destičkami je také v mnoha případech příliš velká na frézování malých obrobků. Kromě toho je počet zubů na čelní nástrčné fréze menší v porovnání s monolitní frézou stejných rozměrů. Tím je omezeno použití vyšších posuvů a rychlostí s vyšší efektivitou obrábění.
Nové výměnné hlavičky VFM jsou tedy ideální pro takové výzvy. Průměry všech VFM fréz jsou větší než standardní frézovací hlavičky se stejným upínacím závitem. Například standardní rohová hlavička TungMeister s upínacím závitem S05 má průměr 8 mm, zatímco nová VFM geometrie má průměr 12 mm. Tato výhoda tak umožňuje použití větších průměrů čelních fréz i na malých dlouhotočných strojích. Další velkou výhodou VFM hlaviček je integrovaná wiper geometrie, která zajišťuje vynikající kvalitu obrobeného povrchu.

TungThread – ekonomické 3břité destičky
Nástroje TungThread s vyměnitelnými destičkami jsou určeny pro výrobu závitů. Jsou schopny výroby závitů v otvoru již od průměru 7,4 mm. Velkou výhodou těchto nástrojů je možnost rychlé změny profilu závitu, zahrnující ISO metrické, Unifikované, Withworth a další mezinárodní standardy závitů, jak pro vnější, tak i pro vnitřní aplikace. Rozsáhlý sortiment nástrojů pokrývá velké spektrum závitových aplikací a možnost vnitřního chlazení nástrojů navíc zvyšuje efektivitu obrábění při výrobě závitů u těžko obrobitelných materiálů.
Typické konkurenční nástroje pro výrobu malých závitů jsou osazeny nákladnými jednobřitými destičkami. Zde Tungaloy nabízí nespornou konkurenční výhodu v podobě ekonomických 3břitých destiček pro soustružení malých závitů. Nově tak jsou k dispozici 3břité destičky 06IR a 08IR s 55° a 60° profilem. K upnutí těchto nových břitových destiček jsou k dispozici také nová tělesa s možností přímého chlazení, což výrazně vylepšuje odvod třísek i při obrábění měkkých materiálů, které se běžně potýkají se špatnou lámavostí a kontrolou třísek u tradičních metod soustružení závitů. Zákazníci nejen v automobilovém a obecném strojírenském průmyslu tak mohou očekávat další vylepšení ekonomiky a produktivity obráběcího procesu.

Michal Karkoš, Tungaloy

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 643 článek mě zaujal 170
Zaujal Vás tento článek?
Ano