asseco Aimtec murr

CNC invest představuje novinky CITIZEN Miyano

Nabídkové portfolio firmy CNC invest rozšířily od letošního roku obráběcí stroje značky Miyano a v rámci Zákaznických dnů se představili hned tři zástupci nejnovějšího přírůstku tohoto japonského výrobce.

 

Firma nově nabízí pod jednou střechou s osvědčenými stroji CITIZEN Cincom i sesterskou značku Miyano. Tyto dvouvřetenové vysoce přesné produktivní soustruhy byly hlavním lákadlem, které firma CNC invest chtěla předvést zájemcům z řad výrobních firem.

Netradiční Zákaznické dny… průběžné
Firma uspořádala tzv. průběžné Zákaznické dny, kdy se každý den dostavila určitá předem naplánovaná skupinka zájemců. Počty návštěvníků byly sice odlišné od klasických zákaznických dnů, protože celkový zájem na trhu je teď v důsledku ekonomického vývoje poznamenaného koronavirovou pandemií slabší, nicméně podle obchodně-technického ředitele Martina Nováka měla vynucená změna charakteru akce i své výhody. Individuální program návštěv se osvědčil. Schůzky byly domlouvány dopředu, zájemci navštěvovali open house průběžně, a bylo možné se jim více a detailně věnovat přímo u strojů. Vše bylo organizováno s maximálním ohledem na bezpečnost a eliminaci zdravotních rizik.
Vyvrcholením pak byly dvě akce Zákaznických dnů, které byly uspořádány začátkem září. Podle ohlasu účastníků měly velmi příznivou odezvu a také z pohledu firmy (které tyto akce přinesly velký efekt) se opravdu vydařily. Vše bylo připraveno jako veletržní výstava – věci, které by firma jinak prezentovala na MSV, mohla předvést s možností vidět vše naživo v chodu, jak stroje reálně pracují. Při té příležitosti byla ve spolupráci s firmou ISCAR pořízena i produktová a provozní videa, která budou využita i ve virtuálních prezentacích.
„Virtuální řešení budeme samozřejmě také využívat, ale myslím si, že osobní přístup, kdy přijede zájemce z firmy, postaví se s technikem ke stroji a je možné mu vše, co ho zajímá, nechat naživo předvést, je nade vše. Stroje máme na showroomu, jsou osazeny technologií a stále k dispozici, takže zájemci se na ně mohou přijet podívat kdykoliv dle domluvy. Některé věci lze virtuální ukázkou řešit obtížně. Kamera nevidí vždy vše, a nemůže se všude třeba ani dostat,“ říká Vladimír Bláha, ředitel firmy CNC invest. Připouští sice, že budoucnost asi přinese trend virtuálních prezentací, ale jejich výhradní čas podle něho ještě nenastal, a asi také nebudou jedinou možností.

Synergie spojení
CITIZEN Machinery ve světě znamená spojení značek Cincom a Miyano. Od roku 2020 nabízí CNC invest obě tyto značky pod svojí střechou a za tuto krátkou dobu prodala již několik typů strojů Miyano. Tandem Citizen Cincom + Miyano rozšiřuje sortiment i možnosti zákazníků, kde např. při práci s tyčovým materiálem pokrývá rozsah až do průměru 80 mm a také mnohem komplexnější rozsah aplikací.
Zcela nové Miyano ANX 42SYY LFV s funkcí LFV pro řešení problému dlouhé třísky, čímž značka získala opět náskok před konkurencí, se představilo jako horká novinka na nedávném Open House v Německu a brzy se s ním budou moci seznámit i čeští zákazníci. K výhodám strojů Miyano patří mj., že si drží přesnostní stabilitu neovlivněnou kratšími odstávkami, které dokáže překlenout bez posunu tolerance, takže není nutné obvyklé přenastavování po chvíli nečinnosti. Výrobcem použité precizní kluzné vedení vykazuje dlouhodobou (v desítkách let) odolnost při zachování parametrů. Uplatnění by měl stroj najít v nejrůznějších segmentech od automotive přes medicínský či energo až po letecký průmysl – ideální je pro aplikace vyžadující poměrně vysokou přesnost a zároveň rychlost.
„Některé časové studie ukazují, že stroje Miyano jsou, i když se to zdá nelogické, překvapivě rychlejší než dlouhotočné stroje, a to díky možnosti většího úběru, což vynikne zvláště u obrobků, kde je velký úběr materiálu při obrábění a možnost využít více nástrojů v řezu,“ doplňuje Martin Novák.

Inovace vítězí v souboji s časem
Další zajímavou novinkou od firmy CITIZEN Machinery je dlouhotočný automat Citizen Cincom L20 XII ATC, který má jako jeden z prvních svého druhu na světě vyřešenu automatickou výměnu poháněných nástrojů, jež se často používají pro výrobu komplikovanějších dílů. U strojů typu XII je počet poháněných nástrojů na B ose limitovaný maximem 8 nástrojů, což v případě, že jsou používány proti sobě, znamená, že pro obrábění na hlavním vřetenu jsou využitelné jen čtyři, a to může být u řady aplikací s větším počtem různorodých operací málo. Řešením byla modifikovaná otočná hlava, která používá nástroje ze zásobníku, kde může být uloženo až 12 nástrojů. Tím je k dispozici stroj, který může používat na B ose až tucet poháněných nástrojů. Pro zákazníky, kteří potřebují speciální řešení, na něž běžné standardní stroje nestačí, to představuje zajímavou možnost a podobně jako dlouhotočné stroje Citizen předstihly konkurenci s revoluční technologií LFV, je toto další novinka, která dává japonskému výrobci inovační náskok.
Speciálních aplikací bude přibývat – současný trend směřuje k menším sériím a flexibilnější výrobě, zatímco součásti jsou stále náročnější a komplikovanější. A to je příležitost pro stroje, které svým způsobem předběhly dobu. Ušetří hlavně hodně času – jde o obrábění na jedno upnutí, s vysokou přesností, navíc na stroji, který je extrémně rychlý. A o rychlost jde především. Počítá se každá vteřina, což v konečném souhrnu v automatizované velkosériové výrobě dává ohromující čísla.
„Řešíme hodně případů, že právě zpoždění o sekundu nebo i jen o její zlomek, znamená ve finále skutečný problém. Například u velkých dílů při frézování rozdíl časů 8 hodin nebo 8 hodin 55 minut možná není tak fatální, ale když u dlouhotočného automatu je čas místo 20 s nakonec 22 s, a jde o třísettisícovou sérii, je to už faktor, který může ovlivnit rozhodnutí o investici,“ upřesňuje Martin Novák.

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 895 článek mě zaujal 208
Zaujal Vás tento článek?
Ano