asseco Aimtec murr

Upínací stavebnice pro průmyslová měření

Při měření složitých průmyslových komponent, kde záleží na tisícinách milimetru, nerozhoduje pouze kvalita měřicího přístroje, ale i způsob upevnění měřeného komponentu.

 

Upevnění výrobku pro měření představuje relativně zdlouhavý úkon, protože upevnit díl tak, aby bylo možné změřit všechny jeho prvky, je náročné a vyžaduje značné odborné znalosti. Navíc pro opakovaná měření složitých dílců musí být zajištěny identické podmínky. Proto společnost Renishaw vyvinula speciální upínací stavebnice a software, který umožňuje celý proces měření dopředu namodelovat ve 3D.
Nejdřív se do softwaru FixtureBuilder importuje CAD model kontrolované součásti, poté se přesně podle měřeného dílu vytvoří upínací systém. Celá sestava i s měřeným dílem se následně exportuje do metrologického softwaru, který provede měření.
„Prostřednictvím tohoto softwaru s upínací stavebnicí lze velmi snadno změřit dílce od jednoduchých až po ty složité. Zásadně se tím urychluje příprava měření a celý proces se zpřesňuje a hlavně zjednodušuje,“ říká Josef Sláma, ředitel české pobočky Renishaw.
Z dílny Renishaw vychází také upínací stavebnice pro optické systémy. Jde o upínací desky z akrylátu, které díky průhlednosti umožňují precizně nasvítit dílce pro měření optickými a multisenzorovými systémy. Upínací desky se pomocí rychloupínacích magnetů a polohovacích kolíků fixují do speciálních lišt, díky čemuž lze pak jednoduše vyměňovat upnuté sestavy. To umožňuje velmi snadno upevnit a následně změřit jakýkoliv dílec.
V nabídce jsou dva typy upínacích stavebnic pro optické systémy vhodné pro měřicí stroje s optickým nebo multisenzorovým vybavením. Záleží pouze na typu měřicího přístroje, jestli zvolit systém QuickLoad corner (QLC) nebo soupravu Interchangeable vision fixture (IVF).

Jan Hlaváč

 
Publikováno: 15. 12. 2020 | Počet zobrazení: 784 článek mě zaujal 196
Zaujal Vás tento článek?
Ano