asseco Aimtec murr

Plovoucí slepičárna

Rotterdamský přístav Merwehaven, kde funguje od loňska plovoucí farma, na níž se plaví stádo 40 krav, by mohl mít další pozoruhodnou atrakci – plovoucí drůbežárnu.

 

Designová slepičárna z oceli, skla a polykarbonátu zajistí kurům lepší podmínky pro život než v tradičních farmách a současně poslouží obyvatelům města, jimž zajistí nejen čerstvé potraviny, ale i možnost poznat proces zemědělské výroby. Nejvyšší patro je navrženo jako volný výběh až pro 7 tis. slepic, ve spodním patře objektu, umístěném pod hladinou, se bude pěstovat řeřicha, která by měla vytvářet příjemně vlhké a teplé klima. V prostředním se mají produkty zpracovávat. Ze slepičího odpadu se bude vyrábět hnojivo. Na rozdíl od klasických drůbežáren, kde střídání dne a noci simuluje slípkám umělé osvětlení, jim plovoucí farma napájená z fotovoltaických panelů (které budou nejen dodávat energii, ale i stínit a chránit drůbež před sluncem) zajistí pomocí velkých oken a částečně transparentních stěn z polykarbonátu skutečný denní svit, a návštěvníkům, s nimiž se na farmě rovněž počítá, i nevšední podívanou – návrh objektu počítá s tím, že ochozy budou volně přístupné veřejnosti.

Do budoucna se plánuje celý komplex plovoucích farem s cílem vyrábět a distribuovat potraviny uvnitř města, v těsné blízkosti spotřebitelů.

 
Publikováno: 16. 12. 2020 | Počet zobrazení: 762 článek mě zaujal 185
Zaujal Vás tento článek?
Ano