asseco Aimtec murr

Nová platforma E-GMP

Hyundai vyvíjí speciální platformu pro elektrická vozidla přicházející na trh od roku 2021. Pokročilá 800voltová platforma nabídne impozantní parametry a nové možnosti.

 
Platformu E-GMP (Electric-Global Modular Platform) představil Hyundai letos v konceptu Prophecy a nyní firma potvrdila některé specifikace. E-GMP sleduje známý design ve stylu skateboardu s baterií v podlaze a elektrickým pohonným systémem (motor, převodovka a invertor) na jedné nebo obou nápravách. Je navržena tak, aby se do ní vešla standardizovaná baterie, která tvoří součást konstrukce, a skládá se z článků pouzdrového typu, jež lze konfigurovat v různých množstvích podle potřeby pro každé vozidlo. Ve výbavě platformy je impozantní 800V elektrický systém, který umožňuje nabíjení při vysokých výkonech, nabití na 80 % má být možné za 18 minut.
Vozidla založená na E-GMP budou vybavena obousměrným nabíjením, které se také označuje jako nabíjení z vozidla do sítě, tzn., že vůz na bázi E-GMP může také vybíjet elektřinu rychlostí 3,5 kW, např. pro nabíjení jiného elektromobilu, elektrického nářadí nebo strojů na pracovišti či k napájení domácnosti, když jsou špičkové ceny elektřiny nejvyšší.
Prvním vozem, který bude vybaven novou platformou, má být mohutný hatchback Genesis. S podobnými modely se počítá i u značky Kia.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 633 článek mě zaujal 165
Zaujal Vás tento článek?
Ano