asseco Aimtec murr

Smartphony zničily odvětví fotoaparátů

Naši tatínkové a dědové často objevili pod vánočním stromkem dárek svých snů: Fotoaparát. Časy se změnily a symbolem moderní generace se nyní stal mobil, zastoupený chytrými telefony, které klasické fotopřístroje (s výjimkou profesionálních) vytlačily.

 

Jednou z klíčových funkcí mnoha nových smartphonů je fotoaparát. S tím, jak se obrazové snímače zmenšují a zlepšují jejich parametry, roste i výpočetní výkon umožňující sofistikované vylepšení obrazu v reálném čase. Fotografie pořízené moderními smartphony se stále více přibližují kvalitě, která byla výhradní doménou drahých fotopřístrojů s výměnnými objektivy.
Nejde jen o trh se špičkovými smartphony. Za posledních několik let se fotoaparáty chytrých telefonů obecně výrazně zlepšily, takže mnoho lidí už nemá potřebu nosit nebo kupovat dedikovaný fotoaparát. Ty tak zůstávají dnes prakticky výhradně záležitostí profesionálních a amatérských na maximální kvalitu zaměřených fotografů. Ale zatímco profesionálové a fotografičtí nadšenci budou nadále (pravděpodobně) dosahovat lepších výsledků pomocí špičkových fotoaparátů a objektivů, moderní smartphony pořizují snímky, které snadno postačují požadavkům běžného spotřebitele. Ostatně i mnoho profesionálních fotografů už používá kvalitní smartphony jako sekundární fotoaparát či přístroj plnicí úlohu jakéhosi „fotografického poznámkového bloku“.
Pro průmysl fotoaparátů a fotografických zařízení měl ovšem vzestup fotografování smartphony devastující účinky. Podle japonské průmyslové skupiny CIPA sdružující výrobce fotografické techniky, jejímiž členy jsou např. firmy jako Olympus, Canon či Nikon, klesly celosvětové dodávky fotoaparátů mezi lety 2010 a 2019 o 87 %, což prakticky zničilo čtyři dosavadní desetiletí růstu klasických fotopřístrojů. Prudký pokles byl způsoben hlavně poklesem dodávek digitálních fotoaparátů s vestavěnými objektivy, což je typ, na který se příležitostní fotografové spoléhali před nástupem fotografování pomocí smartphonů.
A tak jako nástup digitálních fotoaparátů a kamer znamenala konec éry klasických přístrojů na film, ukončily nyní smartphony dosavadní vládu fotografických přístrojů jako takových – samozřejmě s již zmíněnou výjimkou segmentu profesionální techniky. Spotřebitelský trh ovládly s nástupem nového milénia definitivně chytré fotomobily.

Felix Richter

 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 618 článek mě zaujal 152
Zaujal Vás tento článek?
Ano