asseco Aimtec murr

Polovodičový trh ve varu

Výrobce polovodičů AMD kupuje za 35 mld. dolarů společnost Xilinx. Pokud bude transakce, která by měla proběhnout do konce roku 2021, schválena akcionáři a antimonopolním dozorem, vytvoří technologického obra na výrobu čipů.

 
Obě firmy by se zaměřily na výrobu různých čipů a softwaru pro PC, zábavní průmysl a produkty napříč automatizačním, komunikačním, leteckým a obranným průmyslem. Akvizice by byla součástí konsolidační vlny, která probíhá v polovodičovém průmyslu, protože výrobci čipů se snaží získat pod svou kontrolu klíčové komponenty pro telefony, počítače, datová centra a dalších výpočetní zařízení, ale např. i pro automobily.
Společnost Intel získala v roce 2015 konkurenta Xilinxu, firmu Altera. Nvidia se snaží za 40 mld. dolarů koupit ARM, návrháře čipů a čipových technologií používaných ve všech smartphonech, nad rámec svého byznysu s grafickými čipy a čipy umělé inteligence.
Specializací Xilinxu jsou programovatelná hradlová pole, univerzální FPGA čipy, které se využívají v mobilních sítích, akceleraci videa, autonomních vozech, datacentrech nebo urychlení AI výpočtů – v této branži je firma světovou jedničkou. Zatímco většina procesorů má fixní architekturu, zaměření či funkčnost FPGA čipů lze softwarově přeprogramovat tak, aby plnily více různých úkolů. Jsou drahé, ale např. výrobci síťových zařízení se na ně již dlouho spoléhají, protože podporují nejnovější komunikační standardy. FPGA jsou užitečné i pokud jde o 5G zařízení a čipy pro urychlení práce s umělou inteligencí, které jsou jednou z významných priorit Xilinxu.
Sloučené společnosti AMD a Xilinx by se také mohly stát „předním dodavatelem“ výpočetních platforem v dalším vysoce rostoucím segmentu výpočetní techniky: na okraji sítě v základnových stanicích, tzv. edge computingu vyžadujícího řešení s nízkou latencí, částečně přizpůsobitelná pracovním zatížením, což jsou silné stránky právě produktů Xilinx a AMD, komentuje akvizici analytická firma Jefferies.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 589 článek mě zaujal 152
Zaujal Vás tento článek?
Ano