asseco Aimtec murr

Kinetická nabíječka znásobuje energii

Izraelská firma Chakratec vyvinula systém akumulace elektřiny na bázi kinetického setrvačníku a využila jej pro ultrarychlé nabíječky.

 

Tato inovativní nabíjecí stanice Kinetic Power Booster (KPB) je založena na patentovaném systému Kinetic s názvem Energy Storage pro rychlé a ultrarychlé nabíjení elektromobilů a další aplikace vyžadující několik denních cyklů o vysokém výkonu. Využívá princip setrvačníku a oproti elektrické síti nabízí silnější nabíjecí výkon. Jádrem nabíjecí stanice je sada 150kg setrvačníků uložených v kontejneru, kde rotují ve vakuu.
Stanice pojme výkonové rezervy v síti, s jejich pomocí roztočí setrvačníky do vysokých otáček a uloží tak elektřinu ve formě kinetické energie. Když se k nabíječce připojí elektromobil, začne KPB energii ve formě elektřiny opětovně vydávat a zvýší dobíjecí výkon na dvoj- až trojnásobek toho, co poskytuje samotná elektrická síť. Tím umožňuje rychlé nabíjení elektromobilů i tam, kde na to výkon sítě ve skutečnosti nestačí, např. v nákupních centrech. Po vybití potřebují setrvačníky určitý čas na to, aby se zase dostaly na požadované otáčky – v případě 100kW nabíječky to trvá zhruba 45 minut.
Vyvinutý proces nabíjení lze přirovnat k vodě v nádrži – když je potřeba silný průtok, otevře se výpusť a nádrž se rychle vyprázdní a poté se (už pomaleji) postupně znovu naplní. Podobně, když se vozidlo připojí ke stanici KPB, kinetická baterie se vyprázdní, rychle přenese energii do elektromobilu a poté se postupně znovu naplní. Chemické baterie takto nelze použít kvůli počtu cyklů a vysokému požadovanému výkonu.
Na rozdíl od rychlonabíjecích stanic na bázi baterií zůstává u kinetického systému KPB kapacita na konstantní výši – jde totiž o mechanickou technologii bez chemických článků, která umožňuje zhruba 200 000 hlubokých nabíjecích a vybíjecích cyklů. Životnost zařízení je zhruba 20 let, a protože nevyužívá chemické baterie, je navíc mimořádně ekologické.

 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 716 článek mě zaujal 155
Zaujal Vás tento článek?
Ano