asseco Aimtec murr

Unikátní logistika z Liberce

Výzkumníci z TUL vyvinuli robotizovaný skladovací systém pro manipulaci s přepravkami, který šetří místo, čas i lidskou práci a nabízí autonomní provoz s řadou funkcí.

 
Projekt Archeion, který byl vytvořený pro firmu Systematic, uspoří více jak polovinu potřebné zástavbové plochy ve srovnání s obdobnými systémy. Autonomní roboty, které jej obsluhují, zase manipulační práci skladníků a náklady za pracovní sílu. Tím se výrazně navyšuje propustnost skladu.
Všechny dnes užívané systémy tzv. vysokokapacitního skladování zahrnují sloupce přepravek vyskládané vedle sebe, které nedělí žádné uličky. Nad nimi přejíždí roboty, které vyzvednou určenou přepravku a transportují na místo vyskladnění.
Archeion funguje rovněž na principu přepravek stohovaných na sebe, nad nimiž na mřížové konstrukci s kolejnicemi přejíždí několik obslužných robotů. Základem je ovšem plně automatizovaný skladovací robotický systém SysLogeum 3000 na bázi stohovacích plastových euroboxů s nosností 25 kg zasazených do modulární hliníkové konstrukce, po které se pohybují roboty.
Systém je koncipován tak, aby sklad mohl růst do výšky i do šířky bez nutnosti zastavení jeho provozu. Robot, schopný pojmout jakoukoliv přepravku bez ohledu na typ úchytu, je koncipován jako skládačka z pěti modulů pro jednoduchý servis. Cesty robotů se plánují v reálném čase pomoci algoritmu, který s využitím AI pro pohyb každého robota najde optimální trasu s minimálním počtem změn směru s ohledem na aktuální stav skladu. Trasy proto systém volí tak, aby minimalizoval počet jejich křížení a eliminoval čekání robota na uvolnění cesty snižující výkonnost skladu.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 672 článek mě zaujal 154
Zaujal Vás tento článek?
Ano