asseco Aimtec murr

Učí jezdit auta za sebou

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Škoda Auto spolupracují na projektu Follow the Vehicle. Jde o koncepci nových asistenčních systémů pro automatickou jízdu v konvoji.

 
Myšlenka Follow the Vehicle se řídí jednoduchým principem: dvě auta, jeden řidič, kdy vůz jedoucí samostatně bez řidiče je ovládán řidičem ve voze před ním. Nadřízený vůz určuje všechny relevantní parametry, jako rychlost, směr, trasu, jízdní dráhu či cílovou destinaci. Podřízený vůz, který jede za ním v 8–10m odstupu, získává tato data bezdrátovým přenosem.
Vědci mají k dispozici dva vozy Škoda Superb iV, které podrobují jízdním zkouškám v areálu univerzitního kampusu. Před zahájením jízdy se obě vozidla vybavená hardwarovým a softwarovým rozhraním i moderními technologiemi založenými na technologii smart cities a inteligentních dopravních systémech, identifikují prostřednictvím digitálního kódu. Při jízdě sledují dopravní infrastrukturu a komunikují přes Car-to-X. Výměna dat probíhá prostřednictvím standardu pro automobilovou komunikaci ETSI ITS-G5 a také mobilních sítí 4G/LTE a 5G.
K rozeznávání obrazu a identifikaci trojrozměrných objektů v okolí vozy využívají kamerové systémy, speciální senzory a komunikační jednotky. Radarové systémy jim pomáhají sledovat okolí vozu a aktuální provoz v reálném čase. Tak jsou vozidla schopna číst celou řadu různých údajů, např. aktuální polohu vozidla nebo parametry související s řízením.
Vývoj a výzkum systému autonomní jízdy zastřešuje TAČR v rámci projektu Národního centra kompetence - Kybernetika a umělá inteligence.
 
Publikováno: 21. 1. 2021 | Počet zobrazení: 746 článek mě zaujal 189
Zaujal Vás tento článek?
Ano