asseco Aimtec murr

Zobrazení posunuté na novou úroveň

O přízeň zákazníků se utkávají kromě konvenčních LCD přístrojů i prémiové produkty disponující některou z pokročilejších technologií. K nim patří např. OLED, nebo v poslední době také Mini-LED a MikroLED, které představují velký skok v kvalitě obrazu.

 

Tradiční technologie LCD a OLED TV doplnily zobrazovací řešení nové generace – Mini-LED a MicroLED. Přes svou zdánlivou podobnost jde o dvě výrazně odlišné technologie podporované různými výrobci. Zatímco v případě Mini-LED jde spíše o evoluční než revoluční řešení, které vylepšuje tradiční LCD o širší kontrastní poměr a hlubší černou (Mini-LED není zcela nový typ displeje, protože stále spoléhá na LCD panel, z něhož se odvíjejí hlavní charakteristiky obrazu), MicroLED je velmi složitý a nákladný koncept, který slibuje špičkové parametry, ale jeho širší uplatnění si kvůli ceně ještě vyžádá nějaký čas.

Souboj technologií


Všechny televizory LCD používají jako zdroj světla podsvícení. Televizory se systémem Mini-LED se nijak od LCD neliší, ale disponují výrazně menšími LED diodami (100–200 µm vs. 300 µm u běžných LED), kterých je proto mnohem víc – až desítky tisíc. Čím více použitých LED diod, tím větší kontrolu má výrobce televizorů nad lokálním stmíváním, tzn., jak mohou být jasné nebo tmavé části obrazovky. Mini-LED tak mohou vytvářet obraz s lepším kontrastem, přesnějším stínováním a reprodukcí barev ve srovnání s LCD a díky podsvícení mohou dosáhnout vyššího špičkového jasu, než jakého je schopen OLED televizor, přičemž větší rozsah kontroly nad tmavými částmi obrazovky umožňuje dosáhnout hlubší černé. Ovšem tyto LED diody se nemohou úplně vypnout jako v OLED, takže v tomto směru má OLED výhodu.
Technologie MicroLED se více podobá OLED než LCD, protože také využívá samosvítící prvky – nepotřebují podsvícení, svítí samotné diody, tzn., že každá dioda se může zapínat a vypínat samostatně a barva zobrazená na jedné se může lišit od barvy zobrazené přímo na té vedlejší. Ale místo organických světelných diod využívá malé neorganické LED – tři (červené, zelené a modré) na pixel. Skutečnost, že nejsou organické, znamená, že by měly mít dlouhou životnost a nepodléhat blednutí, dosahovat mnohem vyšší jas. Protože nepotřebují prosvítat barevným filtrem, jsou i energeticky efektivní. Každý pixel vyžadující tři diody LED však znamená, že zejména obrazovky s vysokým rozlišením, jako jsou 4K či 8K modely, vyžadují až desítky milionů miniaturních prvků, jejichž hromadná výroba v dokonalém zarovnání a beze změn jasu je skutečnou výzvou a promítá se logicky i do vysoké ceny MicroLED přístrojů.



Bude letošním hitem Mini-LED?

Technologie Mini-LED je mnohem jednodušší než MicroLED a lze ji považovat za přechodnou technologii mezi tradičním LCD a MicroLED, a jako cenově dostupnou alternativu k OLED.
Na předchozím CESu prezentoval technologii Mini-LED čínský výrobce TCL, jehož přístroje kombinují technologii Quantum Dot a LCD a spojují více než 25 000 LED přímo do skleněného substrátu panelu, aby byly minimalizovány filtry mezi podsvícením a LED, a tím dosaženo vysokého kontrastu a brilantního jasu.

Na letošním virtuálním CESu se televizory s technologií Mini-LED snaží zaujmout Samsung a také výrobce LG Electronics, který představuje svoje první QNED Mini-LED televizory. Díky nové struktuře panelů vylepšené o podsvícení Mini-LED v kombinaci s technologií Quantum Dot a NanoCell v jednom produktu, jsou hodnoty jasu a kontrastu mnohem lepší než u konvenčních LCD televizorů, takže LG QNED nabízejí lepší kontrast a hlubší černou. Podsvícení Mini-LED zahrnuje až téměř 30 000 malých LED, a kontrastní poměr 1 000 000 : 1 ve spojení s téměř 2500 zónami podsvitu a pokročilou technologií lokálního stmívání. Výsledkem je brilantní kvalita HDR obrazu, široký barevný gamut a vysoká přesnost barev pro výjímečně živé a realistické zobrazení.

 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 670 článek mě zaujal 163
Zaujal Vás tento článek?
Ano