asseco Aimtec murr

Malé měnící stroje budou dodávat léky do těla

O tzv. mikrobotech operujících v lidském těle a dopravujících léčiva na konkrétní místa se často píše jako o perspektivní oblasti medicíny. Nyní se však takováto zařízení stávají z fikce realitou.

 

Postupné nebo prodloužené uvolňování léku je v medicíně dlouho hledaným cílem. Výzvou pro léky s prodlouženým uvolňováním však je možnost jejich optimálního načasování – často totiž projdou tělem rychleji, než efektivně dokončí výdej léčivé složky. Tento problém by mohl vyřešit systém navržený vědci z Univerzity Johna Hopkinse, o němž informoval článek v časopise Science Advances.
Výzkumníci vyvinuli speciální miniaturní zařízení, která se zachytávají na střevní sliznici a postupně uvolňují léky do těla – konkrétně do gastrointestiálního (zažívacího) traktu. Normální stahy a uvolnění svalů zažívacího traktu znemožňují, aby léky s prodlouženým uvolňováním zůstaly ve střevě dostatečně dlouho na to, aby pacient dostal celou dávku. Nově navržené mikronosiče léků, tzv. theragrippers, se mohou samostatně zachytit na střevní sliznici a udržovat dávku léku uvnitř těla po požadovanou dobu. Nespoléhají na elektřinu, bezdrátové signály ani na externí ovládání. Fungují jako malé stlačené pružiny s tepelně aktivovaným mechanismem, které autonomně uvolňují uloženou energii při tělesné teplotě.
Jde o miniaturní zařízení hvězdicovitého tvaru o velikosti prachového zrnka. Jsou vyrobena z tenkého kovového filmu a potažena parafinovým voskem citlivým na teplo, který v závislosti na teplotě mění svůj tvar. Když parafinový povlak na „chapadlech“ dosáhne teploty uvnitř těla, změkne a roztaje. Svými mikroskopickými hroty se upne na střevní stěnu, kde zůstane na sliznici uvnitř zažívacího traktu do doby, než uvolní užitečné dávky léků postupně do těla. V trávicím traktu mohou být rozmístěny tisíce takovýchto terapeutických prvků, díky tomu je možné poměrně snadno regulovat potřebné dávky léčiv. Nakonec terapeutické látky ztratí svůj vliv na tkáň a jsou odstraněny ze střeva normálními gastrointestinálními svalovými funkcemi.
Za pozornost stojí, že jde v podstatě o další hi-tech založenou na principu odpozorovaném od matky přírody – inspirací pro výzkumníky byl parazitický červ měchovec. Systém napodobuje způsob, jakým se parazit připojuje k organismu hostitele, aby se uchytil a udržel v jeho trávicím traktu.

 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 732 článek mě zaujal 185
Zaujal Vás tento článek?
Ano