asseco Aimtec murr

Vlastními čipy k vyšším výkonům

Počítače Apple s novým vlastním procesorem M1 jsou už realitou i u nás. Pro stroje s emblémem nakousnutého jablka je to další posun k vyšším výkonovým metám.

 

Design sice zůstal víceméně při starém, ale „revoluce“ probíhá uvnitř: Nový procesor Apple M1, jímž se firma hodlá zbavit závislosti na jiných dodavatelích čipů (energeticky náročné čipy Intelu měly v applovských počítačích problémy s přehříváním, a tím i ztrátou výkonu), nabídne výrazný nárůst výkonu při snížené energetické náročnosti.
Samotný čip M1 není jen klasický procesor typu ARM, ale kombinuje v sobě procesorovou a grafickou jednotku, Neural Engine (dedikovaný specifický systém určený pro výpočty strojového učení), rozhraní, systémovou paměť, kryptografickou jednotku a další prvky. Jde zároveň o druhý čip na světě (po čipech A14 používaných pro novou generaci iPhonů) vyráběný 5nm technologií, která umožnila vměstnat na minimální prostor ohromujících 16 mld. tranzistorů. Tato kombinace jednotek a velká koncentrace tranzistorů umožnila výrazný nárůst rychlosti systému.
Polovina z celkových 8 jader procesoru dostala do vínku vysoký výkon (má jít o vůbec nejrychlejší jednotlivá jádra na trhu), zatímco druhé kvarteto je optimalizováno na vytrvalost a úsporný běh u méně náročných procesů. Výsledkem má být nejlepší poměr výkonu na 1 W energie mezi počítačovými procesory. Podle Applu jde až o trojnásobný rozdíl a obdobné je to i u grafického čipu ve srovnání s integrovanou grafikou konkurenčních produktů, přičemž jako komplex je M1 schopen během 1 sekundy provádět až neuvěřitelných 11 bilionů operací.
Nový MacBook Air tak nyní oproti starší verzi se 4jádrovým procesorem Intel i7 nabídne až 3,5krát rychlejší procesor, 5krát rychlejší grafický čip a operace strojového učení zvládne až 9krát rychleji. A díky energeticky úspornému výkonnému čipu M1 se tak mohl zbavit aktivního chlazení ventilátorem, bude tedy zcela tichý. Má nabídnout až o 6 hodin delší výdrž než předchozí model (což by mělo představovat až 15 hodin surfování na webu přes Wi-Fi). Experti však tyto výrobcem udávané hodnoty berou s rezervou, vzhledem k tomu, že na architektuře ARM založeném čipu bude zřejmě potřebovat speciální software pro běh aplikací koncipovaných pro intelovské procesory.
Server WCCFTech upozorňuje, že x86 architektury pro plné vytížení jádra vyžadují zatížení dvěma vlákny, zatímco ARM M1 jakožto RISC řešení s jednodušším front-end dekodérem nikoli a plný potenciál jednoho jádra se projeví při vytížení jednovláknovou zátěží. Srovnávací testy tak hodnoty prezentované obvykle jako jednojádrový výkon ve skutečnosti neukazují jednojádrový, ale jednovláknový výkon, přičemž soudobé x86 čipy jsou takových vláken schopny zpracovávat 2krát více než ARM procesory (M1) při stejném počtu jader. Při skutečném vytížení jednoho jádra tak x86 procesory jako AMD Zen 2 nebo vysoce taktovaný Intel Coffee Lake reálně dosahují stejného či mírně vyššího výkonu než Apple M1.

 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 564 článek mě zaujal 146
Zaujal Vás tento článek?
Ano