asseco Aimtec murr

První brýle z odpadu

V rámci řešení likvidace plastového znečištění mořského prostředí plánuje projekt Ocean Cleanup využít k financování úklidových operací prodej zboží vyrobeného ze zachyceného odpadu. A první produkt je tady.

 
Po letech vývoje a testování vyplul na konci roku 2018 projekt Ocean Cleanup na úklid velké oceánské plastové skvrny (Great Pacific Garbage Patch), kdy byla obří plovoucí ramena použita k pasivnímu shromažďování a sběru plastového odpadu v této oblasti.
První várka byla vytažena na břeh na konci roku 2019, kdy tým ukončil úspěšnou první misi. Sesbíraný odpad byl následně tříděn, promyt a smíchán do certifikovaného vysoce kvalitního plastu, který byl použit k výrobě rámů slunečních brýlí. Rám každých slunečních brýlí Ocean Cleanup je spárován s polarizovanými čočkami a závěsy z nerezové oceli, přičemž všechny části jsou navrženy tak, aby je na konci jejich životnosti bylo možné snadno rozebrat a recyklovat. Brýle, prodávané za necelých 200 dolarů, jsou doplněny pouzdrem vyrobeným z recyklovaných PET lahví.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 639 článek mě zaujal 170
Zaujal Vás tento článek?
Ano