asseco Aimtec murr

Digitalizace podniku a bezpečnost

Digitalizace podniku neznamená jen nasazení moderních technologií, ale má i nezanedbatelný sekundární aspekt – jde zároveň o významný krok v rozvoji dlouhodobého zabezpečení a výkonu podnikových sítí.

 
Vedoucí pracovníci zaměření na provozní a finanční návratnost digitalizace mohou přehlédnout jednu neméně důležitou výhodu: lepší zabezpečení v celém podniku, upozorňuje v blogu společnosti Rockwell Automation Beth Parkinsonová, ředitelka rozvoje trhu v divizi Connected Enterprise.
Správně provedená digitální transformace poskytuje pokročilou páteřní síť, která minimalizuje bezpečnostní rizika a současně umožňuje škálovatelné provádění, analytiku a připojení dodavatelského řetězce. Proto je investice do technologií internetu věcí (IoT) tak atraktivní šancí, která neznamená jen technologickou modernizaci podniku, ale přináší poznatky, které zvyšují aktuální výkon firmy dnes, a zároveň implementují stěžejní bezpečnostní architekturu i pro zítřek.
Každoročně dochází u každé výrobní firmy k desítkám útoků hackerů a často i významným narušením dat, protože kyberzločinci se zaměřují na starší senzory a řadiče v závodech a nezabezpečené sítě mezi operačními technologiemi (OT) a informačními technologiemi (IT). Tyto zastaralé infrastruktury mohou odhalit citlivé podnikové a zákaznické informace. Řešením, které může pomoci, je právě investice do IoT, což potvrzují i zkušenosti – podle zjištění Rockwell Automation až 63 % vedoucích výroby uvádí, že aplikace inteligentních zařízení a/nebo vestavěné inteligence v závodech a procesech jejich společností zlepšila zabezpečení firemních IT systémů a dat.
To je dáno mj. skutečností, že nejmodernější implementace IoT nabízejí hloubkové bezpečnostní funkce, které podporují vývoj pokročilých bezpečnostních strategií, zásad a postupů, včetně 24hod. monitorování zabezpečení a nákladově efektivních plánů vymáhání a reakce. Digitální transformace také pomáhá organizacím úspěšně sladit oddělení OT a IT v rámci jedné zabezpečené ethernetové sítě jednoduše nasazené jako IaaS (Infrastructure-as-a-Service – infrastruktura jako služba).
Rockwell Automation vyvinula ve spolupráci se společností Cisco IaaS model, který zahrnuje průmyslová datová centra (předkonfigurovaná, škálovatelná), virtuální servery, spravované bezpečnostní služby, detekci hrozeb, monitorování infrastruktury a průběžnou vzdálenou podporu.
IaaS lze implementovat prostřednictvím postupného přístupu, který přesouvá síťové náklady z kapitálových výdajů na provozní výdaje, což pomáhá překlenout rozpočtová omezení. Usnadňuje tak vedoucím pracovníkům zabezpečovat systémy a informace jejich společností.  
„Firmy by si měly položit otázku: Jak bezpečné (a drahé) jsou naše starší systémy? Nebo: Můžeme si dovolit oddálit digitální transformaci a vylepšené zabezpečení, které nabízí?“ konstatuje Beth Parkinsonová.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 600 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano