asseco Aimtec murr

Letectví se připravuje na vodíkovou éru

Kalifornský startup ZeroAvia, který vyvíjí technologii vodíkového pohonu pro letectví, získal významné investice na svůj projekt.

 
Mezi investory, od nichž získal finanční podporu v hodnotě 21,4 mil. dolarů (přes 450 mil. Kč), jsou společnost Amazon Jeffa Bezose, která do startupu investovala prostřednictvím svého fondu Climate Pledge založeného loni na podporu zelených bezemisních technologií, fond Breakthrough Energy Ventures Billa Gatese, British Airways či Shell. Do projektu investovala také britská vláda, od níž ZeroAvia získala dalších 16,3 mil. dolarů, celkem tak tento startup na investicích obdržel dohromady 37,7 mil. dolarů, tedy přes 700 mil. Kč. Nová investice má jít na akceleraci vývoje a následného růstu.
ZeroAvia již loni provedla v anglickém Cranfieldu testovací let své technologie vodíkového pohonu v malém dopravním letounu Piper řady M. Energií z vodíku poháněný stroj hodlá v další etapě vyzkoušet na trase z Londýna do Paříže. Komerční nasazení firma očekává začátkem roku 2023.
 
Publikováno: 19. 2. 2021 | Počet zobrazení: 744 článek mě zaujal 190
Zaujal Vás tento článek?
Ano