asseco Aimtec murr

Novinka v průmyslových tiskárnách

Společnost Formlabs uvedla na trh první stolní průmyslovou selektivní laserovou slinovací 3D tiskárnu na světě.

 

Kompaktní 3D tiskárna Fuse 1 s intuitivním workflow využívá technologii selektivního laserového slinování (SLS), což je systém používaný převážně velkými výrobci pro jeho schopnost tisknout silné, vysokovýkonné funkční prototypy a součásti určené pro konečné použití.
Historicky je SLS známa vysokými náklady a náročnými pracovními postupy, což komplikovalo její výraznější prosazení v průmyslové sféře. Společnosti Formlabs se ale podařilo kombinací nových technologií a postupů dosáhnout, že její tiskový systém odstraňuje dosavadní problémy z procesu SLS tisku a zároveň minimalizuje náklady.
Aby tiskárna byla dostupnější a efektivnější, nabízí řadu technických řešení zaměřených na vylepšení tradičního procesu tisku SLS, např. patentovanou technologii Surface Armor, systém post-processingu FuseSift, nový práškový materiál a vylepšenou obnovovací frekvenci materiálu. Surface Armor vytváří částečně slinutou skořápku (poloslinutou ochrannou vrstvu), která chrání povrch součásti během tisku, což vede ke zlepšení povrchové úpravy. V případě prášku jde o první práškový materiál Formlabs Nylon 12, určený pro nekomplikovaný pracovní postup SLS typu end-to-end.
Proces tisku používá laser k přesné fúzi nylonového prášku vrstvu po vrstvě, až do konečné podoby dílu. Ten se vyrábí z práškového lože, to znamená, že jej lze vyrábět bez jinak nezbytných podpor. Okolní prášek, nesintrovaný materiál, který slouží jako podpora pro vyráběnou součást, lze znovu použít. Až 70 % recyklovaného prášku lze využít znovu, tzn., že pouze 30 % nového prášku je potřeba pro další tisk, čímž se omezuje plýtvání tímto materiálem.
Díky těmto technologiím je umožněna vysoká geometrická složitost návrhů s velkou úrovní detailů, navíc 3D tiskárny SLS generují hladkou povrchovou úpravu.
Proprietární software PreForm pro přípravu tisku umožňuje prostřednictvím algoritmu pro rozložení dílů automaticky optimálně uspořádat více modelů v jednom tiskovém procesu. Celý proces lze průběžně monitorovat prostřednictvím PC nebo vestavěné kamery. Po ukončení tiskového procesu nastupuje modulární systém FuseSift pro efektivní regeneraci prášku, který smísí použitý a nový prášek a vypočítá správný poměr pro další tisk. Vzhledem k tomu, že se v zařízení vyměňuje celá tisková komora, je možný nepřetržitý tisk, čímž se snižují prostoje.

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 573 článek mě zaujal 147
Zaujal Vás tento článek?
Ano