asseco Aimtec murr

Plastové kosti z 3D tisku

Místo tradičních implantátů používaných při chirurgických operacích se nyní mohou stát zajímavou alternativou biologicky rozložitelné plastové prvky, které se po splnění své funkce v těle po čase jednoduše rozpustí.

 

Singapurská firma Osteopore, založená týmem lékařů a techniků, se specializuje na výrobu 3D tištěných bioresorbovatelných implantátů vyrobených z polymerního polykaprolaktonu (PCL), který se používá ve spojení s chirurgickými zákroky na pomoc při přirozených fázích hojení kostí.
Materiál má mechanickou pevnost podobnou trabekulární kosti, je biologicky vstřebatelný, tvárný a pomalu se odbourává. Ve spolupráci s nizozemskou Maastricht University Medical Center (UMC) vyvinuli biologicky vstřebatelnou 3D klec, která zabraňuje amputacím u pacientů s těžkými zlomeninami dolních končetin. Implantát vyrobený technologií 3D tisku na bázi PCL (první svého druhu) stimuluje opětovný růst kostních buněk, pomáhá regenerovat nové kostní buňky a poté, co je nakonec nahrazen regenerovanou kostní tkání, se rozpadne na vodu a CO2. Takový zákrok byl již úspěšně proveden prvnímu pacientovi v Nizozemsku.
Dalším příkladem úspěšné aplikace nové technologie je kranioplastika, která vyžadovala přizpůsobený implantát specificky navržený pro pacienta, jenž při havárii utrpěl vážné poranění lebky. Chybějící či poškozené části proto nahradila biomimetická struktura 3D tištěného regeneračního implantátu – unikátní porézní biomimetická mikroarchitektura, která napodobuje přirozenou mikroskopickou strukturu kostí. Tato struktura (podobná síťce) podporuje infiltraci buněk krevních cév, která je rozhodující pro opětovný růst kostí a tkání. PCL materiál implantátu je navržen tak, aby byl tělem během 18 až 24 měsíců postupně resorbován a metabolizován, aniž by v lebce zůstal cizí materiál, jakmile je uzdravení dokončeno. To snižuje komplikace spojené s pooperačním nebo chirurgickým odstraněním a významně minimalizuje riziko infekce.

Jan Přikryl

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 601 článek mě zaujal 149
Zaujal Vás tento článek?
Ano