asseco Aimtec murr

Vysoce variabilní stroj s integrovanou AI

Přesné simultánní vertikální obráběcí centrum VARIAXIS C-600 je vhodné jako nákladově efektivní řešení 5osého obrábění. Svoji variabilitu má zakódovánu už v názvu.

 

Vertikální obráběcí centrum VARIAXIS C-600, které je určeno pro širokou škálu průmyslových odvětví včetně leteckého a automobilového, nabízí vysoký výkon bez kompromisů v tuhosti. Kompaktní design stroje s konstrukcí vyznačující se vysokou tuhostí umožňuje obrábět dílce do průměru 730 mm, výšky 450 mm a hmotnosti 500 kg. Disponuje plně podepřeným otočným stolem o průměru 600 mm a roller gear cam na osách B a C. Nabízí výjimečnou hodnotu rychloposuvu 42 m/min v osách X, Y a Z.
Výrobce koncipoval stroj s řadou specifikací, které uživatelům umožňují jeho uzpůsobení nejlépe odpovídající konkrétní aplikaci. Centrum může být nakonfigurováno se čtyřmi různými typy vřeten s vysokou tuhostí tak, aby umožňovalo výkonnostní obrábění oceli i vysokorychlostní obrábění neželezných materiálů, jako např. hliník. Kromě standardního vřetene s 12 000 ot./min je na výběr i varianta s vysokým točivým momentem a rychlostí 15 000 ot./min, vysokorychlostní vřeteno s 18 000 ot./min a vysoce výkonná verze s 20 000 ot./min. Stroj je standardně osazován zásobníkem s 30 pozicemi a automatickou výměnou nástrojů s dvojitým ramenem, jež může výrazně zkrátit dobu výměny nástroje (čas výměny mezi dvěma odběry třísek 4,5 s výrazně zkracuje dobu cyklu), ale v nabídce jsou k dispozici i zásobníky pro 60, 90 a 120 nástrojů.

Dokáže se i učit
Mechanické parametry a možnosti vysoce variabilní konfigurace však nejsou jedinou specialitou, která činí VRX C-600 tak flexibilním. Dokáže se také učit – výrobce široce uplatnil i zapojení umělé inteligence (AI). Stroj je vybaven novým řídicím systémem Mazak, SmoothAi s umělou inteligencí a vestavěnou schopností neustálého zlepšování výkonu stroje. Systém Smooth Machining Configuration Plus umožňuje snadno upravit parametry, jako je doba obrábění, drsnost povrchů či tvar na displeji CNC, což je zvláště efektivní u složitých obrobků s obrysy definovanými v malých programových přírůstcích. Specifická nastavení lze uložit, a následně snadno použít pro obráběcí cykly v budoucnosti. Smooth Project Manager umožňuje snadnou správu dat potřebných k obrábění, jako jsou data nástrojů, upínací přípravky, souřadnice, parametry a 3D modely obrobků. Vysokou přesnost obrábění zajišťuje i nová funkce Ai Thermal Shield, která pomocí algoritmů automaticky kompenzuje změny teploty.
Ve výbavě stroje je i funkce SmoothAi Spindle Mazak založená na tzv. adaptivním řízení s využitím AI, která díky přizpůsobení technologie řezání podle zpětné vazby ze senzorů vestavěných do stroje potlačuje chvění frézovacího vřetena. Pro různé aplikace až do tlaku 70 bar je k dispozici řada balíčků chlazení, optimalizovaných pro obrábění oceli, hliníku, kompozitních materiálů a litiny.

Připraven pro automatizaci
Kromě vynikajícího přístupu a vyspělé ergonomie nabízí VARIAXIS C-600 i snadnou integraci s řadou automatizačních systémů, např. MPP a Palletech, a volitelné doplňky, jako jsou boční nakládací dveře a příprava s rozhraním pro hydraulické a pneumatické upínání, zajišťují podporu pro zákaznické automatizační systémy s kloubovými roboty. Asistent nastavení robotů umožňuje jejich efektivní programování ve stejném souřadném systému jako stroj. Integraci automatizace dále vylepšuje nové ovládání Smooth RCC (Robot Cell Controller), které přidává další pokročilé funkce, jako je kontrola nebo nastavení nástrojů a přípravků.

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 579 článek mě zaujal 138
Zaujal Vás tento článek?
Ano