asseco Aimtec murr

Určeno pro perfekcionisty

Značka Takumi, která je součástí společnosti Hurco, rozšířila své portfolio o dvě tříosá vysokorychlostní univerzální a dynamická portálová obráběcí centra pro vysoké nároky.

 

Obě novinky VC1052 a H12 jsou vybaveny chlazeným vřetenem poháněným řemenovým pohonem nebo přímým pohonem, odnímatelným elektronickým ručním kolem a generátorem pulsů. Nabízejí uživatelsky přívětivý koncept ovládání, dílensky zaměřené programovací funkce s grafickou podporou a více cykly odrážejícími skutečné podmínky.

Takumi VC1052  
Vertikální frézovací centrum nabízí kompaktní a všestranné řízení dráhy s až pěti řízenými osami (dvě jako opce) a regulovaným vřetenem, rozhraním BT40 / ISO40 / HSK-A63 a řídicím systémem Fanuc 0i MF, volitelně Heidenhain TNC 640. Stroj je osazen stolem s nosností až 650 kg a výměníkem nástrojů s pozicemi pro 24 nástrojů o max. průměru 80 mm. Pojezdy osy X/Y/Z udává výrobce hodnotami 1060 x 520 x 610 mm a rychloposuvy 36/36/24 m/min. Nosnost a torzní tuhost jednotlivých os jsou maximálně zvýšeny, což snižuje opotřebení vedení a také kompenzuje vibrace při vysokých řezných silách.
Optimální počet a umístění vodicích bloků posiluje tuhost a zajišťuje konstantní přesnost během dlouhodobého provozu – 6 vodicích bloků v ose Z a 4 bloky v ose X/Y generují vyvážený výkon mezi dynamikou a přesností. Díky velkým kontaktním plochám také zajišťují optimální rozložení zatížení na vodicích drahách. Důsledně byla u této řady implementována ve všech třech osách vysoce přesná kuličková lineární vedení, která zajišťují rychlou odezvu při zrychlování a zpomalování, což má za následek vysokou dynamiku.



Takumi H12
Stroj je určen pro ty nejnáročnější frézovací operace, které vyžadují vysokou přesnost a kvalitu povrchu. Jde o kompaktní obráběcí centrum s mostovou konstrukcí, které kombinuje ultra tuhou strukturu s dynamickou rychlostí a výkonem pro náročné aplikace. Centrum se pyšní vysokou teplotní odolností a extrémní tepelnou stabilitou. Pohyblivé mechanické prvky jsou ze své podstaty tuhé a snižují hmotnost. Stroj vybavený stolem s max. zatížením 1800 kg, řízenými osami a regulovaným vřetenem, využívá rozhraní SK40 BigPlus. Disponuje měničem nástrojů s 30 pozicemi pro nástroje do průměru 75 mm a max. délky 300 mm, řídicím systémem Heidenhain TNC 640 s uzavřenou smyčkou a systémem pro absolutní přímé odměřování s lineárními měřítky na všech osách. Pojezdy os X/Y/Z činí 1350 x 950 x 600 mm a rychloposuv ve všech osách 30 m/min.
Ve standardní výbavě je i systém kompenzující tepelnou roztažnost přesného vysoce výkonného 10/14kW vřetena s chladičem, přes které je realizován i vnitřní přívod chladicí kapaliny. Chladicím systémem výrobce vybavil i kuličkový šroub.
Extrémně tuhé a vysoce odolné mechanické konstrukce dosáhl výrobce tím, že nosné prvky, jako je rám stroje, lože a sloup vřeteníku, jsou vyrobeny z tepelně odolné litiny Meehanite. Takto získaná absorpční kapacita umožňuje obrábění s nízkými vibracemi, což zajišťuje vysokou kvalitu povrchu obrobku a zvyšuje i životnost nástrojů.

 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 643 článek mě zaujal 170
Zaujal Vás tento článek?
Ano