asseco Aimtec murr

Alstom – dvojka v železničním byznysu

Výrobce francouzského rychlovlaku TGV, firma Alstom, dokončila poslední týden v lednu jednu z největších akvizic ve světovém železničním průmyslu.

 
Za 5,5 mld. eur převzala železniční divizi kanadské firmy Bombardier, zejména její evropské výrobní závody. Spojením vznikne firma se 75 tisíci zaměstnanci a Alstom se tak stane po čínské CRRC druhým největším výrobcem kolejové techniky na světě. Právě tímto posílením chce francouzský Alstom čelit v Evropě čínské konkurenci.
Transakce bude mít přímý dopad i na český trh, resp. závod v České Lípě, kde dosud vyráběla skříně vlaků společnost Bombardier Transportation Czech Republic, a který nyní přejde pod koncern Alstom. Výraznější vliv by však mohla mít z jiného pohledu, a to na byznys Škody Transportation. Alstom se totiž v rámci podmínek EK musí zbavit dvou evropských závodů Bombardieru (továrny ve francouzském Reichshoffenu a v německém Hennigsdorfu), o které se zajímá právě český výrobce. Podle listu Handelsblatt probíhala jednání ohledně začlenění obou závodů do české strojírenské společnosti vlastněné skupinou PPF už před sloučením s vlakovou divizí Bombardier.
 
Publikováno: 23. 3. 2021 | Počet zobrazení: 748 článek mě zaujal 188
Zaujal Vás tento článek?
Ano