asseco Aimtec murr

Kosmický hotel už za pár let?

Už v roce 2025 mají být podle plánu Orbital Assembly Corporation zahájeny práce na prvním vesmírném hotelu na nízké oběžné dráze Země.

 

Koncept vesmírné stanice nazvané Voyager vznikl v roce 2012 založením nadace Gateway Foundation, která k realizaci vize vytvořila o 6 let později společnost OAC (Orbital Assembly Corporation). Jejím cílem je vybudovat tento ambiciózní projekt do roku 2027. Pokud se to podaří, půjde o největší člověkem vytvořený objekt, jaký kdy byl do vesmíru vypuštěn. Koncept bude však nejdříve otestován s prototypovou stanicí v menším měřítku s volně létajícím mikrogravitačním zařízením podobným vesmírné stanici ISS.
Voyager má podobu velkého otáčejícího se kruhu, který umožňuje vytvořit umělou gravitaci (pro ty, kdo viděli film Stanleyho Kubricka „2001: Vesmírná odyssea“ z roku 1968 nic nového) a skládat se má z řad prstenců s celkem 24 moduly. Některé z modulů jsou určené pro ubytování, zásoby vzduchu, vody a energie a různá zařízení pro lidi, kteří mají být na stanici delší dobu. Na Voyageru má ale vzniknout i hotel vybavený pokoji pro 400 osob, restaurace s úžasným výhledem, bar, kino, knihovny, tělocvičny a dokonce i lázně.
Gravitace bude nastavena na podobné úrovni jako na povrchu Měsíce a jak uvedl zakladatel Gateway Foundation John Blincow, stanice může pomoci pochopit, kolik gravitace naše těla potřebují – podle reakcí lidského organizmu bude schopna zvýšit nebo snížit rychlost otáčení, aby tak vytvořila vyšší nebo nižší gravitaci.
Některé moduly půjdou do pronájmu nebo prodeje soukromým firmám a vládám (pro vládní agentury by mohl Voyager sloužit k využití např. jako vědecký modul nebo výcvikové středisko pro astronauty). A také lidé (samozřejmě patřičně movití) by si mohli koupit jeden nebo více modulů o rozměrech 20 x 12 m pro soukromé účely, třeba na zřízení vlastního hotelu či restaurace. Na kolik přijde výstavba nebo za jakou sumu bude možné pořídit modul, zatím OAC nezveřejnila, nicméně tvrdí, že náklady na stavbu vycházejí levněji ve srovnání s dnešními kosmickými cenami díky opakovaně použitelným nosným raketám, jako je např. SpaceX Falcon 9. „Bude to příští průmyslová revoluce, která vytvoří nový vesmírný průmysl,“ uvedl John Blincow.
Plány na obdobném projektu tu ovšem byly už dříve. Jedním z nich je kosmický hotel ruské firmy Orbital Technologies, oficiálně nazvaný „Komerční vesmírná stanice“. Měl nabídnout ubytování až 6 lidem ve výšce 350 km nad Zemí a plout rychlostí zhruba 30 000 km/h na spodní oběžné dráze Země. Ovšem jak se ukázalo, záměr přivítat první hosty ještě před rokem 2020 nevyšel.
Svou mimozemskou základnu plánuje i texaská Axiom Space – vesmírný startup založený před pěti lety týmem zahrnujícím i vesmírné profesionály se zkušenostmi z ISS. NASA tento startup využila k přidání soukromě vyvinutých modulů do ISS. Firma doufá, že přejde od přidání prvních komerčních modulů k vytvoření vlastních orbitálních platforem pro výzkum, vesmírnou turistiku apod. Její první kusy by měly být vypuštěny během několika příštích let.

 

 

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 510 článek mě zaujal 149
Zaujal Vás tento článek?
Ano