asseco Aimtec murr

Hydrapulse „elektrifikuje“ hydrauliku

Kalifornská firma Terzo Power Systems vyvinula první inteligentní elektrifikovaný hydraulický systém.

 

Novinku charakterizují její tvůrci jako první kompaktní a energeticky efektivní inteligentní hydraulické řešení na světě pro elektrifikaci kapalinové energie. Jde o plně integrovanou hydraulickou jednotkou se zabudovanou inteligencí.
Systém s elektronicky řízeným motorem a čerpadlem je obsažen v malém kompaktním formátu, což z něj činí atraktivní řešení v oblasti hydraulického výkonu. Umožňuje elektrifikaci kapalinou poháněných řešení, jako jsou čerpadla chladicí kapaliny, vzduchové kompresory, hydraulické pohonné jednotky a pomocné systémy v průmyslových, mobilních a dalších zařízeních.
Plug-and-play koncept Hydrapulse je plně přizpůsobitelný a lze jej nainstalovat s drobnými úpravami designu nezávisle na nastavení od výrobce. Od začátku byl navržen pro provoz v nejextrémnějších prostředích, proto využívá komponenty certifikované pro automobilovou elektroniku. Hydropulse jsou odolné vůči otřesům a vibracím a schopné zvládat teplotní extrémy, aby byla zajištěna vyšší životnost a menší riziko míry selhání a dalších problémů s trvanlivostí nebo spolehlivostí. Když elektronika na úrovni spotřebitele selže, systém funguje dál.
Firma vyvinula vlastní plně uzemněný motor, který může hydraulickému systému poskytovat téměř okamžitý výkon. Motorový systém s nízkou setrvačností byl vyvinut speciálně pro mobilní průmyslové aplikace a může pracovat v nejextrémnějších podmínkách – dokonce i pod vodou. Podle výrobce může tento typ motoru poskytovat konstantní točivý moment i při volnoběžných otáčkách, což umožňuje zajišťovat průtok, tlak i směr kapaliny ve funkci Power-on-Demand. Významně tak zvyšuje účinnost systému.
Měnič obsahuje výkonovou elektroniku pro přesné ovládání motoru a spínací tranzistory umožňují řídit otáčky i točivý moment motoru tak přesně, že je možné polohování hydraulického válce s otevřenou smyčkou pro mnoho aplikací.
Každá jednotka Hydrapulse je osazena dvěma integrovanými digitálními snímači tlaku (jeden senzor pro každý výstup), což umožňuje monitorovat výstup tlaku v každém okamžiku a použít tyto informace k uzavření „tlakové smyčky“ a zajistit tak plnou kontrolu tlaku. Požadovanou hodnotu tlaku lze jednoduše nastavit za chodu a Hydrapulse tento tlak zajistí.

Vladimír Kaláb

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 533 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano