asseco Aimtec murr

Preventivní údržba maziv – nečekejte na poruchu

Zavedení systematické péče o oleje nám umožňuje předcházet problémům a udržovat stroje v bezporuchovém a tím i nízkonákladovém provozu. Díky preventivní údržbě maziv budou stroje v perfektní kondici.

 

Už při skladování olejů v průmyslových či energetických podnicích je velmi důležité zabezpečit oleje ve skladovací místnosti k tomu určené proti kontaminaci částicemi nečistot a vzdušnou vlhkostí. Kvůli manipulaci s oleji se doporučuje barevné označení jednotlivých odběrných míst a nádob na doplňování oleje, aby nemohlo docházet k záměně jednotlivých olejů. Musíme brát na zřetel, že olej v sudu v hodnotě několika tisíc korun se implementuje do zařízení v hodnotě miliónů korun.
Jak je patrné z obr. 4a, b, je optimální skladování olejů pro obsluhu přehledné a čisté, na rozdíl od nevhodného skladování, kde může docházet ke kontaminaci oleje nebo i k záměně olejů. Také např. otevřené víčko sudu s olejem či dolévání pomocí zahradní konve není to nejvhodnější řešení.  

 

Prachové částice

Obrovské riziko pro stroj představují nejen prachové částice, ale i vzdušná vlhkost. V mnoha firmách, ať už výrobních, či logistických, obsluha nedbá na pravidelnou výměnu zavzdušňovacích filtrů, dokonce je někdy ani pravidelně nekontrolují. Bohužel se setkáváme i s případy, kdy zcela chybí víčko nádrže nebo i samotný vzduchový filtr, čímž jsou stroj nebo zařízení vystaveny riziku kontaminace vzdušné vlhkosti, nemluvě o prachových částicích.
Musíme si uvědomit, že každý stroj nebo zařízení potřebují dýchat čistý vzduch. Pokud jsou stroj nebo zařízení osazeny nevhodným vzduchovým filtrem, olej se okamžitě kontaminuje vzdušnou vlhkostí i prachovými částicemi. Pro tento typ problémů nabízí společnost KLEENTEK firmám řešení pomocí zavzdušňovacích filtrů DES-CASE (obr. 3b), které si poradí se vzdušnou vlhkostí i prachovými částicemi.

Čistíme doopravdy?
Pokud se firma rozhodne čistit olej obtokovou filtrací, je potřeba přístroj napojit tak, aby samotné čištění nepřišlo vniveč. Ideálním řešením toho problému je napojovat přístroje na čištění či filtraci oleje přes adaptéry a rychlospojky, které zabrání kontaminaci oleje. Nejlépe je ale se obrátit na specializované společnosti, které dokáží navrhnout to nejlepší řešení pro danou aplikaci. Nevhodné řešení připojení obtokové filtrace nejenže nesníží náklady, ale může být i kontraproduktivní.

Poraďte se s odborníky
Dodržování jednoduchých zásad při práci s oleji umožňuje firmám udržovat stroj ve stále dobré kondici a vyhýbat se tak poruchám. Tím také eliminovat neplánované odstávky zařízení, které bývají zpravidla spojeny s vyššími náklady.
Společnost KLEENTEK, která se specializuje na oblast kondice olejů a maziv, dokáže nabídnout každému zákazníkovi optimální řešení jeho problému. Díky nejmodernějším zařízením a službám v této oblasti připraví jednotlivým zákazníkům řešení přesně na míru, včetně vyhodnocení jeho olejových náplní.

Jan Comorek, KLEENTEK

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 586 článek mě zaujal 132
Zaujal Vás tento článek?
Ano