asseco Aimtec murr

Bystřejší smysly robotů

Japonská firma Omron v rámci zavádění inovací do výroby prostřednictvím komplexních řešení kombinujících roboty a automatizační zařízení uvedla v březnu na trh nový 3D kamerový senzor pro robotická ramena.

 

Nejnovější kamerový snímač řady FH-SMD může být namontován na rameno robota pro rozpoznání náhodně umístěných automobilových dílů ve třech rozměrech pro zvýšení produktivity. To umožňuje prostorově úspornou montáž, kontrolu a pick & place, což je u běžných robotů obtížné.
Jak konstatuje vedení Omron, výrobní dělníci (kteří navíc musí harmonicky pracovat se stroji, aby uprostřed covidové krize zvýšili produktivitu) jsou dnes obtížně sehnatelní, mzdové náklady prudce vzrostly a firmy, které nyní čelí intenzivnímu tlaku na automatizaci procesů, se spoléhají na smysly zkušených lidských pracovníků. Zejména automobilový průmysl vyžaduje přesné vizuální snímače, jako oči robotů, které jsou pro automatizaci nepostradatelné, protože pro stroje je obtížné rozpoznat polohy různě složitých tvarových dílů.
Konvenční velké 3D obrazové senzory detekují stav cílů dlouho a obvykle vyžadují také nezanedbatelné prostorové nároky a rozsáhlé montážní vybavení, což představuje nepříjemné překážky instalace do již existujících prostor a automatizaci poskytující výkon na lidské úrovni.
Nový 3D kamerový senzor řady FH-SMD je dostatečně malý a lehký k připevnění přímo na rameno robota. To eliminuje potřebu speciálního montážního vybavení, a také tím šetří místo. Přemístěním senzoru se změní úhly pohledu, sníží se mrtvé úhly, a je tak možné snadno rozpoznat části dílů pro zajištění spolehlivé detekce. Nově vyvinutá technologie 3D měření pro vytváření 3D obrazců tvarů a technologie 3D rozpoznávání pro určování polohy cílů navíc umožňuje detekci dílů za přibližně 0,4 vteřiny bez ohledu na tvar a umístění. Hromadnou montáž dílů tak lze hladce automatizovat.

K hlavním výhodám tohoto nového 3D vizuálního senzoru patří:

– Šetří instalační prostor – vejde se do již existujících kompaktních prostorů a nevyžaduje zásadní změny uspořádání (obvyklé u ostatních 3D senzorů vidění).

– Rychlejší doba cyklu – díky „lidské rychlosti“ a flexibilitě a s využitím vysokorychlostní detekce technologií 3D měření.

– Snadné nastavení – pomocí nápověd, provádějících krok po kroku vychystávací aplikace, od nastavení kamery až po kalibraci.

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 536 článek mě zaujal 145
Zaujal Vás tento článek?
Ano