asseco Aimtec murr

Automatizace ožívá, posiluje význam robotiky

Průzkum situace v oblasti pokročilé automatizace odhaluje nadějný optimismus v automatizačním průmyslu.

 

Na základě zadání Americké asociace pro pokročilou automatizaci (A3), která organizuje konferenci Automate Forward jako virtuální událost, provedla analytická agentura Interact Analysis celosvětový průzkum (od poloviny února do poloviny března 2021) u firem zabývajících se automatizací, aby zjistila výsledky pro letošní rok. A jde o velmi pozitivní výsledky – letos se očekává růst přesahující 10 %.
Podle respondentů by se do čela automatizačního oboru měly dostat hlavně společnosti z oblasti robotiky – předpokládají zde 40% boom zaměstnanosti a téměř 50% růst tržeb. Očekávají, že jakmile bude pandemie pod kontrolou, investice do jejich produktů porostou o více než 40 %, přičemž průměrný růst počtu zaměstnanců očekávaný všemi firmami zabývajícími se automatizací je kolem 20 %. I když dodavatelé produktů pro řízení pohybu a motorů předpokládají v letošním roce nejnižší očekávané příjmy a investice, stále má jít zhruba o 15% růst.
Sektor automatizace má být stěžejním faktorem v obnově po koronavirové pandemii – nárůst elektronického obchodování a online nakupování vedl k investicím do skladové automatizace, protože firmy usilují o rychlost a efektivitu v distribučním procesu. Zpracovatelský průmysl také reaguje na potřebu zajistit si v budoucnosti vyšší odolnost proti dalším globálním šokům. Na základě toho očekává 63 % automatizačních firem nárůst investic do kapacity nebo infrastruktury. Pouze asi 5 % tak učinit nehodlá.
Hlavní hnací silou růstu budou automobilový, potravinářský a nápojový průmysl, které představovaly více než třetinu odpovědí. Výrobci automatizovaných systémů mohou očekávat velké příležitosti zejména v pandemií těžce zasaženém automobilovém průmyslu, který jen v oblasti produktů pro strojové vidění již vykázal 40% poptávky. Nicméně v dalších odvětvích dopravního průmyslu (námořním, železničním a aerospace sektoru) zatím stále ještě přetrvává vliv covidu-19 a dopadu restriktivních opatření. Pozitivní výhled v těchto odvětvích vidí jen 13 % respondentů.
Celkově však průzkum ukázal velmi optimistické zjištění: 93 % dotazovaných firem předpokládá, že do srpna 2022 bude mít covid-19 už jen minimální nebo dokonce nulový dopad na jejich byznys.

Ash Sharma, Interact Analysis

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 553 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano