asseco Aimtec murr

Co hýbe světem? Komunikace!

I když se to nezdá, technika rychle mění náš život. Je až s podivem, jak se nedávné sny stávají skutečností. Naši předkové snili o domluvě na dálku, dnes nás videohovor ani trochu neudivuje. Dnešní chytrá zařízení dokáže používat prakticky každý z nás.

 

Změny v průmyslové sféře se nám mohou zdát pomalejší. Jakmile se o ně ale začnete hlouběji zajímat, zjistíte naprostou podobnost se světem civilním. Jak je to s tou komunikací?
Vše má svoji logiku – umístění čidel, pohonů a jejich ovládání co nejblíže k místu dění přináší rychlost, úspory energií, lepší možnosti diagnostiky. Jenže tenhle dávný sen klade překážky ve formě potřeby rychlé vzájemné komunikace. Namísto centrálního řízení se ona chytrost přesouvá do mnoha menších celků, které samostatně nemohou plnit stanovenou úlohu výroby a musí se prostě spolu spolehlivě domlouvat. Již mnoho let se používají nejrůznější komunikační sítě. Na základní úrovni, tedy přímo mezi čidly a pohony, jde o celkem nový obor, často mluvíme o distribuovaných systémech nebo o vzdálených vstupech a výstupech, ve kterých jde zejména o spolehlivý přenos dat bez jakéhokoliv prodlení. Zkrácení spojů a zjednodušení instalace přináší úspory v nákladech, zrychluje nasazení a usnadňuje diagnostiku.
Co se v oblasti koncových zařízení se vzdálenými vstupy a výstupy děje? U společnosti Festo je novinkou především komunikace prostřednictvím protokolu CPX-AP-I, který vám může pomoci.

Výhody protokolu CPX-AP-I

Rychlost: pokrok je ve značně rychlejším přenosu informací (100 Mbps), než je obvyklé. Jako když po síti sledujeme film ve vysokém rozlišení, přitom se to nijak neprojeví na nepřetržitém přenosu technologických informací.

Přizpůsobivost struktury (topologie): pomocí CPX-AP-I můžete libovolně propojovat svoje koncová zařízení do hvězdy, kruhu či jakkoliv jinak, prostě je umístíte podle vlastního přání, včetně vzdáleností, které mohou činit až 50 m. Počet modulů je téměř neomezen (dle katalogu zatím 80 zařízení).

Variabilita: na CPX-AP-I připojíte nejrůznější moduly (viz obr. 1). Jednotně tak nainstalujete a uvedete do provozu nejen elektrické vstupy či výstupy, ale také celé ventilové terminály nebo zařízení s komunikací IO-Link (obr. 2).

Snadná a jednotná práce: celou soustavu modulů připojíte ke svému řízení prostřednictvím některé z běžných komunikačních sítí. Výběrem jediného modulu tak rozhodnete, zda se shodné vybavení připojí na Profinet, Ethernet/IP, EtherCat či stále ještě rozšířený Profibus (obr. 3). Vše ostatní zůstane stejné.

Diagnostika: hlavní komunikační modul poskytuje rozsáhlé diagnostické informace, mj. také ve formě vlastní webové stránky – stačí se připojit a pomocí běžného prohlížeče vše zkontrolovat. Připravované nové funkce umožní např. kontrolu kvality kabelů a upozorní v případě, že se blíží porucha, způsobená třeba únavou kabelu v energetickém řetězu.

Závěr
A shrnutí na závěr? Na první pohled velmi složitá technika je ve skutečnosti připravena ulehčit vám život. Podle dosavadních zkušeností hravě zvládnete instalaci i uvedení do provozu. Díky velkému výkonu a současně jednoduchému využití získáte celek, který komunikuje metodou budoucnosti, včetně možností snadného sběru dat a prediktivní údržby. Silná komunikace je zkrátka předpokladem pro úspěch nejen dnes, ale i do budoucna.

www.festo.cz

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 549 článek mě zaujal 148
Zaujal Vás tento článek?
Ano