asseco Aimtec murr

SCHUNK otevírá s adhezními mechanizmy nové oblasti

U uchopovací technologie ADHESO se nechal SCHUNK inspirovat přírodou. Adhezní síly, pomocí kterých se gekoni pohybují po hladkých površích i vzhůru nohama, využívá k otevírání nových možností v manipulaci.

 

Výhoda adhezních mechanizmů je zřejmá – díly lze bez dodatečné energie uchopit citlivě a bez otěru. Neustále vyvíjená řešení jsou tak rozmanitá jako samotné aplikace: od ultralehkých skleněných vláken, nejmenších SMD dílů či mikromechanických částí až po citlivé díly baterií, plastové fólie, papír, sklo nebo strojírenské komponenty s hmotností 15 kg i vyšší. Je také možné automaticky oddělovat prodyšné díly.
Bionicky inspirovaná uchopovací technologie ADHESO je založena na principu adheze a pro manipulaci používá mezimolekulárně působící van der Waalsovy síly. Patentovaná architektura povrchu je vyrobena ze speciálních polymerů a optimalizovaná pomocí numerické simulace. Výsledkem je extrémně jemná „nožičková“ struktura, která bez reziduí přilne na různé materiály a objekty. Při uchopovacím procesu se struktura jemně přitiskne k obrobku, čímž se zvětší kontaktní plocha a van der Waalsovy síly mohou začít působit. Pro uvolnění dílu stačí mírný kombinovaný tlakově-rotační pohyb. Alternativně použitý stěrač zajistí šetrné sejmutí dílu.

Široká škála variant
Jednotlivé adhezní síly i procesy sejmutí se u technologie ADHESA individuálně upravují dle požadavků daného prostředí, což se provádí kombinací materiálu, topografie a miniaturizace uchopovacích podložek. Adhezní struktury se tak mohou přizpůsobit požadované velikosti a druhu zatížení (horizontální/vertikální) a mohou být buď transparentní, průsvitné, nebo neprůhledné. Právě toto je velkou výhodou. Vysoký stupeň individualizace zajišťuje, že s díly o rozměrech několika málo stovek mikrometrů lze manipulovat stejně bezpečně jako s těmi, co měří i několik metrů. Při navrhování adhezních chapadel je uživatelům zajištěna podpora ze strany specialistů společnosti SCHUNK. Každý si může nechat svou aplikaci otestovat v reálných podmínkách.   

Šetrná manipulace i ve vakuovém prostředí
Tichá a šetrná adhezní technologie nepotřebuje stlačený vzduch, vakuum ani elektrickou energii, a proto je instalace a uvedení do provozu velmi jednoduché. K uchopení ani k udržení uchopovací síly není potřeba žádný externí zdroj energie. V případě výpadku energie zůstane v manipulačním systému spolehlivě zachována adhezní síla chapadla. SCHUNK ADHESO umožňuje uchopovací časy < 100 ms a může být použito jak v běžném průmyslovém prostředí, tak i v čistých prostorách a vakuovém prostředí.
V mikromanipulaci lze tuto technologii použít k dosažení opakovatelné přesnosti polohování < 0,01 mm. ADHESO je vhodné také pro kolaborativní aplikace. Díky bajonetovému zámku lze chapadla ADHESO velmi jednoduše vyměnit.

Gabriela Prudilová

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 537 článek mě zaujal 143
Zaujal Vás tento článek?
Ano