asseco Aimtec murr

Od energetiky po farmacii

Společnost Hydroma poskytuje široké portfolio komponent a systémů v oblasti hydrauliky pro průmyslové aplikace. Do plejády značek, které zastupuje na českém a slovenském trhu, patří i společnost IMO.

 

Německá značka IMO vyrábí otočné jednotky a různé druhy kuličkových a válečkových ložisek v závislosti na aplikaci. Mezi její high-tech komponenty patří velkoprůměrové ložiskové věnce do průměru až 6 metrů o váze více než 20 tun. Jejich využití je u stavebních strojů, strojů pro zemědělství a lesnictví, na tunelování a těžbu, pro stavbu lodí, dopravníky a přepravní systémy, ale i pro lékařskou techniku. IMO se zaměřuje i na energetiku, kde dodává např. hlavní ložiska pro větrné turbíny, ložiska na otáčení lopatek i jejich natáčení a také ložiska lopatek pro přílivové systémy.
Pro mobilní stroje, portálové jeřáby a těžká transportní vozidla vyrábí šnekové nebo pastorkové otoče pro natáčení, naklápění a polohování na strojích. Skládají se z kuličkového nebo válečkového ložiskového věnce, hnacího ústrojí a uzavřeného a utěsněného pouzdra. Tyto kompaktní systémy mohou nahradit složité systémy s více díly, a tak zkrátit dobu návrhu i montáže. Otočné jednotky se používají také v průmyslu obnovitelných zdrojů energie u malých větrných turbín či u solárních polohovacích zařízení.
Základní konstrukce jednotek subsystémů lze upravit tak, aby plnily speciální funkce nebo se připojily k součástkám specifickým pro zákazníka. Jde např. o ventily, hydraulická připojení, adaptační desky, senzory apod.
Například velkoprůměrová ložiska s nízkým třením navržená k přenosu současně se vyskytujícího axiálního, radiálního a klopného zatížení nahrazují tradiční systémy používající pevných a plovoucích ložisek nebo centrážních čepů. K dispozici jsou s integrovaným vnitřním nebo vnějším ozubením ložiskových kroužků.
Pro vysoce přesné instalace nebo v aplikacích vyžadujících maximální tuhost nebo nízký stálý třecí moment dodává firma válečková ložiska třířadá nebo ložiska se zkříženými válečky s průměry válečků od 16 do 100 mm. Ložiskové klece pro tyto ložiska mohou být z oceli, bronzu nebo syntetických materiálů. Design je zvolen tak, aby bylo dosaženo kombinace nejvyššího přenášeného výkonu v co nejmenší zástavbě.
Individuální specifické požadavky zákazníků vyžadují také speciální ložiska, např. pro extrémní teploty, vakuové prostředí nebo se speciální povrchovou úpravou či speciálním nátěrovým systémem.

www.hydroma.cz

 
Publikováno: 16. 4. 2021 | Počet zobrazení: 795 článek mě zaujal 190
Zaujal Vás tento článek?
Ano